Bebekleri uykuya alıştırma süreci, birçok anne için zorlayıcı olabilir. Bebeğin; doğumundan itibaren beşiğiyle anne-babasının odasında kalması, 2 yaşına geldiğinde ise kendi odasına geçirilmesi öneriliyor
Bebeğime uyku eğitimi vermek için odasını ayırmam şart mı?
Hayır, benim danışmanlık programımda uyku eğitimi için böyle bir şart yok. Oda ayırma konusunda nasıl ilerlemeliyim peki diyen anneler için bu konuyu uzunca yazdığım “Odayı ne zaman ve nasıl ayırmalı” isimli postumu okumanızı önerebilirim.
Peki uyku eğitimi esnasında oda ayırmak gerekirse nasıl ilerlenmeli?
Ben danışmanlık sürecimi bebeğin, annenin ihtiyaçlarına odaklanarak planlıyor ve her anneye/bebeğe farklı farklı çözümler sunuyorum. Sen şu metodu uygula sen bu metodu uygula şeklinde ilerlemiyorum. Çünkü biliyorum ki her bebeğin ihtiyaçları, hassasiyetleri farklı ve her metod her bebeğe uymaz.
Örneğin; uyku düzeni sağladığımız, uyku eğitimi verdiğimiz ama buna rağmen gece sık uyanmalar devam ediyorsa bebeğin odasının ayrılmasının işe yarayabileceğini anne ile konuşuyoruz. Neden mi? Bazı bebeklerin ortam seslerine hassasiyetleri daha yüksek anne ile babanın uyurken çıkardığı çarşafın haşır huşur sesinden bile uyanan bebek olduğunu biliyorum. Bu durumda hem ebeveynler (Aman bebek uyanmasın diye dönmeden sabit yatmaya çalışıyor) hem de bebek kalitesiz uykular uyuyabiliyor.
Özetle bebeğiniz 6. ayı geçti ise; kendi kendine uyumayı öğrendi ise ve siz de odasını ayırmak istiyorsanız elbette bunu yapmanızda bir sakınca bulunmuyor. Ancak bebeğin bir hasassiyeti yok ve anne de bebeği ile aynı odada yatmak istiyorsa ister onu kendi yatak odasında yatırabilir isterse anne bebeğin odasında yatabilir. Karar yine anneye ait. En erken 6. ay en geç ise 2 yaşa kadar çocuğun odasının ayrılması gerektiğini düşünenlerdenim. Çocuğumuzun bağımsızlık mücadelesine verilecek en güzel desteklerden biri de odasını ayırmak. Tabi bu süreçte de doğru adımlar atmak önemli. Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın.
Bebeğinizin odasını erken ayırdığınızda;
- Uyandığında ve siz de ona yakın olamadığınızda hızlı davranamayabilirsiniz.
- Geceleri onu, istediğiniz zaman kontrol edemeyebilirsiniz.
- Gece emzirmeleri için, odalar arasındaki gidiş gelişiniz sizi yorabilir.
- Özellikle 0-3 aylık bebekler, geceleri 4 ya da 5 kez uyanabilirler. Eğer odaları ayrı ise kendilerini o yaşta güvende hissedemeyebilirler.
- Bebeğinizin odasını geç ayırdığınızda ise;
- Uyku problemleri ya da uykuda düzensizlikler görülebilir.
- Çocuğun, bireyselleşme ya da özgüven kazanma sürecinde birtakım sorunlar yaratabilir.
- Kişilere bağımlı bir gelişim gösterebilir.
- İleriki zamanlarda, okul çağına alışma da problemler yaşanabilir.
Bebeğin Kendi Odasındaki Uyku Düzeni için Öneriler
- Bebeğinizi, uykusundan sık sık uyandırmamaya özen gösterin.
- Yatmadan önce ya da uykudan uyandığında, ihtiyacı olan şeyleri zamanında karşılayın.
- Kendi odasındayken ona karşı ne çok korumacı ne de çok ihmalkâr davranın. Aradaki güven bağını koparmadan, bireyselleşmesine de destek olun.
- Uyku öncesi hazırlıkta, odanın ortamını düzenli bir hale getirin. Gürültüsüz ve hareketsiz bir oda, bebeğinizin uyku evresine geçmesinde büyük önem taşır.
- Uyku öncesinde, bebeğinizle düzenli olarak vakit geçirin. Oyunlar oynayın ve keyifli aktiviteler yapın. Çocuğunuzla aranızdaki bu güzel paylaşımlar onun huzurlu ve rahat olmasını sağlayacaktır.
- Çocuğunuz kendi odasında uyuyamıyor ise, bunun nedenini anlamaya çalışın ve kesinlikle bu durumdan dolayı onu yargılamayın. Onu huzurlu edecek ve rahatlatacak yaklaşımlarda bulunun. Korku, yalnız uyumak istememe ya da sıkça uyanma gibi problemler yaşıyorsa, bu konuda, çocuğunuz için psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Bahar Aktan
Çocuk Gelişimci & Uyku Danışmanı