Bebeğin memeyi reddetmesi çeşitli sebeplerden olabilir. Hiç emmeme, zayıf emme, emmeye çalışırken ağlama ve meme ile savaşma, kısa süre emme ve sonra memeyi boğulur gibi ya da ağlayarak bırakma, tek memeyi emme, ötekisini istememe şeklinde görülebilir.
Bazı bebekler aslında memeyi reddetmez. Sadece emmeleri biraz zor olur. Çok huzursuz ve hırçın olurlar, memeyi tutmakta zorluk yaşarlar. Memeyi çabuk emerler, çabuk bırakır sonra tekrar emmek ister ve huzursuz olarak emmeye devam ederler. Bazı bebekler ise çok uykulu ve isteksiz olur. Ama bir kez memeyi yakaladığı zaman emmeye devam ederler. Bunun dışında bebekler büyüdükçe emzirme sıklığı ve süresi değişiklik gösterir.
Meme reddi bebeklerde sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Emzirme sırasında bebeğin çığlık atarak kafasını çevirip memeyi emmek istememesi, memeyi reddetmesi, emerken kısa süre sonra bırakıp ağlamaya başlaması ve ya hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olabilir. Anneler bu duruma çok üzülür, hatta bebeğinin kendini sevmediğini bile düşünür. Sonuçta bu durum anneler için çok stres yaratır.
Aslında meme reddi emzirme süresi boyunca pek çok bebekte karşılaşılan bir durumdur. Fakat anneler bu süreçte çok endişe ederek bebeklerinin bir daha hiç meme emmeyeceğini sanıp daha da strese kapılırlar. Ama meme reddine neden olan durumun çözümü sağlandıktan sonra pek çok bebeğin uzun aylar boyunca emmeye devam ettiği görülür. Bu nedenle meme reddinde en önemli olan şey annelerin sakin ve sabırlı davranmasıdır.
Bebeklerin memeyi reddetmesi hemen her ayda olabilir. Memeyi her emzirmede reddedebildiği gibi sadece bazı emzirmelerde de reddedebilir. Bazen emzirmeye başladıktan birkaç dakika sonra emmeyi bırakır veya hiç emmeye başlamayabilir. Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.
İlk aylarda 24 saatte 8-12 kez 20-30 dakika meme emen bir bebek büyüdüğü zaman emme süresi ve sıklığını azaltabilir. Bu durum normaldir. Meme reddi değildir. Anneler bu durumu genellikle meme reddi olarak düşünür. Bebeğinizin emzirme sıklığı ve süresine takılı kalmadan yeterli olarak beslendiğini gösteren işaretler varsa ve doktor kontrollerinde yeterli kilo aldığı saptanırsa bebeğiniz yeterli süt alıyor demektir. Yani meme reddi yaşamıyorsunuzdur. Gün içerisinde bebeğiniz sadece birkaç emzirmeyi reddediyorsa bu da meme reddi olmayabilir.
Bebekler emzirme süresi boyunca memeyi değişik nedenlerden dolayı reddedebilir. Aşağıda bebeğe, memeye ve anne ait nedenler verilmiştir. Fakat bazen bebeğin memeyi reddetmesinin nedeninin saptanamadığı da unutulmamalıdır.
Bebekler Memeyi Neden Reddeder?
- Memeyi tutması iyi değilse,
- Biberon kullanımı varsa,
- Emzik kullanımı varsa,
- Bebeğin hasta olması soğuk algınlığı, kulak, boğaz ağrısı vb.
- Burun tıkanıklığı,
- Ağızda pamukçuk olması,
- Aşırı yorgunluk ve uyarılma,
- Aşı yapılmış olması,
- Diğer gıdalar ile tanışma,
- Diş çıkarma,
- Emzirme süresi ve sıklık değişimi.
Bebeklerin Memeyi Reddetmesinde Süte Ait Nedenler
- Sütün hızlı akışı, fazla süt yapımı,
- Sütün yavaş akışı,
- Sütün azalması.
Anneye Ait Nedenler
- Annenin aşırı stresli olması,
- Ev içinde yaşanan huzursuzluk,
- İlaç kullanması,
- Değişik bir yiyecek yemesi,
- Adet öncesi veya adet dönemi olması,
- Annede değişik bir koku olması (parfüm, saç boyası, tuzlu su, havuz klor kokusu, sigara vb),
- Hormonal değişiklikler,
- Hamile olmak,
- Doğum kontrol ilacı kullanmak,
- Bazen annenin işe başlaması.