Bebeğinizin ağzı, burnu ve kulakları şekillenmeye başlıyor. Siz de sabahları bulantılar yaşayabilirsiniz.
6. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Doktorunuzla ilk randevu: İlk doktor muayenesi karından yapılabilir ve ultrason ile bebek kesesi izlenebilir.
Bazı durumlarda gaz veya karın yağ dokuları nedeniyle gebelik kesesi görülmezse vajinal yoldan ultrasonografiyapılmasında sakınca yoktur.
Gebelik kesesi görüldükten sonra rahim ve yumurtalıklar da gözden geçirilir. Doktorunuz hamilelik süreci ile sizi bilgilendirecek ve kafanızdaki soruları cevaplandıracaktır.
- Anne ile embriyo arasında plasenta aracılığı ile olan değiş tokuş mekanizması 6.hafta hamilelik başında başlar. Plasenta 5. aya kadar çok hızlı bir gelişim gösterir. 5. ayda ise artık tamamen oluşmuştur.
Plasentanın 3 ana görevi vardır:
- Oksijen, karbondioksit, besinler, su, vitaminler, glukoz, hormonlar ve bağışıklık elemanlarını anne kanından bebek kanına taşır. Böylece bebek hem beslenir hem de henüz kendi sistemleri tam oluşmadığından annenin aracılığı ile mikroplara karşı savaşır. Ayrıca bebeğin atıkları yine plasenta aracılığı ile anne kanına geçer ve anne tarafından atılır.
- Plasentanın kendisi de yağ asitleri ve glikojen üretir; böylece embriyonun beslenmesine yardımcı olur. Bu özellikle hamileliğin erken dönemlerinde çok önemlidir.
- Ayrıca plasenta hormon da üretir. Örneğin hamilelik testinde kullanılan HCG hormonu plasenta tarafından üretilmektedir.
Annede Görülen Değişiklikler – 6. Hafta Hamilelik
Gebeliğin 6. haftasında vücudunuzda çeşitli değişimler başlayacaktır. Bir taraftan uyku eğilimi, diğer taraftan karında ve göğüslerde büyüme ve hassasiyet olabilir. Bebeğiniz büyümeye devam ediyor!
Bu haftalarda kalbi atmaya başladı ve o kadar büyük bir kalbi var ki; neredeyse bebeğinizin tamamını kaplıyor. ?
Ara sıra hafif damla şeklinde kanamalar veya kanlı akıntılar yaşayabilirsiniz. Bu durum genelde rahim kanalından kaynaklanır ve endişelenmenize neden olur. Şiddetli kanamaya dönmemişse telaşlanmanıza gerek yok fakat yine de doktorunuza danışmanız ve durumu anlatmanız içinizin rahatlığı ve bebeğinizin sağlığı açısından gereklidir.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 6. Hafta Hamilelik
- Sizdeki değişimlerin yanı sıra bebeğiniz de artık bir elma çekirdeği kadar oldu! 6. haftada embriyo C-şeklindedir.
- Kalbinin 4 boşluğu oluşmuştur. Damar sistemi de kabaca oluşmuştur ve kalbinden damarlara kan akımı başlamıştır.
- Kollar ve bacakların gelişeceği kabartılar oluşmuştur. Bağırsaklar basit bir tüp şeklindedir.
- Göbek kordonu oluşmaya başlamıştır. Ayrıca baş bölümünde ileride gözleri ve kulakları oluşturacak 4 oyuk belirmiştir.
Anneye Sağlık Önerileri – 6. Hafta Hamilelik
Bu dönem içerisinde bulantılarınız artarsa zencefilli çayın faydası olabilir.
Günde 3-4 defadan fazla bulantınız oluyorsa ve sizi halsiz bırakıyorsa doktorunuza danışmanızda fayda var.
Bu dönemde eşinizle cinselliği yaşamanız normaldir. Bununla birlikte vajina florasının değişimine bağlı vajinada mantar üremesi olabilir. Vajina kuruluğu ve hassasiyetine bağlı olarak birazcık canınız yanabilir.
Cinsel istekte azalma ya da bazen de aşırı artma olabilir. İlişki sonrası adet kramplarıhissedebilirsiniz. Kanama olursa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz ve böyle bir durumda cinsel hayata biraz ara vermeniz gerekebilir.
Anneye Beslenme Önerileri – 6. Hafta Hamilelik
Hamilelikte en çok merak edilen konulardan biri de beslenme düzenidir. Hamileyken iki canlı için yemeniz gerektiği konusunda yapılan yorumlar doğru değildir. Karnınızda büyüyen kıymetli bebeğin ekstra kaloriye ihtiyacı olduğu doğrudur ama bu ihtiyaç sanıldığı kadar fazla değildir.
Özellikle ilk 3 ayda fazladan enerjiye ihtiyaç yoktur ve bebek enerjisinin gerektiği kadarını sizden alır. 3 aydan sonra ise günlük 300-500 kalori ekstradan kalori almanız gerekecektir.
Günde 4-5 defadan fazla kusma isteğiniz oluyorsa doktorunuza danıştıktan sonra bulantı kesici ilaçlardan faydalanabilirsiniz. Unutmayın ki, bulantı ve kusmaların devam etmesi aynı zamanda bebeğiniz için işlerin yolunda olduğunu gösterir.
Günlük hayatınızda bulantıları azaltmak için sabah uyanır uyanmaz bir şeyler atıştırmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Bulantıyı azaltan yiyecekler kavun, ayva, kızarmış ekmek, üzüm ve kerevizdir.
Alışveriş Önerileri – 6. Hafta Hamilelik
Bu dönemde bebeğiniz için alışveriş yapmanıza henüz gerek olmasa da, her anne onun varlığını öğrenmenin heyecanı ile bebek patiği, bebek zıbını gibi sevimli tatlı şeyler almayı çok sever. ?Şimdilik rengi ile cinsiyet yansıtmayanları tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 6. Haftamızdan merhaba!
Bu hafta içerisinde biraz büyümeye başladım. Ben büyüdükçe göğüslerin ve karnın biraz büyümeye başlayabilir. Bir elma çekirdeği büyüklüğündeyim. Bu dönemde çok fazla yemek yemene gerek yok, normalde yediklerin ikimize de yeter! Doktorumuz biraz uykulu olabileceğimizi söyledi. Ben 6. Haftamızda ikimizin de uykucu halini çok sevdim! Peki ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?