24 aydan itibaren çocuk giderek bağımsızlık kazanır, aile içinde değişim gösteren bir birey olur. Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve iyi örnek olması en temel olgudur.
Anne ve babanın yedirme için ısrarları, ödül ya da ceza verme gibi kurallar koyması çocuğun yeme davranışını olumsuz etkiler. Bazı günler az bazı günler fazla yiyebilirler, bu nedenle ille de belirli miktarlarda yemesi için zorlanmamalıdır, her zaman olduğu gibi bu yaşta da çocuğun iştahına saygı göstermek gerekir. Belli saatlerde yemek verebilmek, abur cubur tüketimine özendirmemek önemlidir.
Yüksek iyi kalite protein içeren gıdalar: yumurta, süt- yoğurt, köfte, kuru baklagillerdir. Bu besinlerden günde 2–3 porsiyon tüketmelidirler. Süt veya yoğurt günde 500 ml’yi geçmemelidir, bu tür gıdaların fazlası kabızlığa demir emilimini bozarak kansızlığa neden olabilir.
Tahıllar; çorbaların içinde süt veya yoğurtla da kullanılabilir. Tam buğday ekmeği olarak az oranda pilav veya makarna eşlik edebilir. Günde 4–6 porsiyon tüketilmelidir.
Sebze ve Meyveler:
Sağlıklı büyümeleri ve hastalıklara karşı korunmaları için gereklidir.
Öğün Sayısı
Öğünlerin düzenli olması çocuğa kazandırılacak önemli bir alışkanlıktır. Küçük porsiyonlar halinde verilmesi bitiremeyeceği porsiyonun verilmemesi gerekir. Aşırı iştahsız olan çocuklarda miktar onun isteğine bırakılmalıdır.
Sağlıklı pişirme teknikleri uygulanmalıdır. Acı baharatlı gıdalardan sakınmalı ve aşırı sıcak ya da soğuk olarak yemek vermemelisiniz.
Çocuğun iştahını etkileyen bir durum da kokusudur. Birbirine karıştırılmış lezzet ve görüntü olarak reddedebilir. Bu nedenle iştahsız çocuğa yemek sunarken sunuma dikkat etmek gerekir.
Çocuğunuz sosyalleştikçe sağlıksız atıştırmalıklarla maalesef tanışacaktır. Tavrınız katı olmasın bu durumda yeter ki sağlıklı öğününün yerine geçmesin bu ürünler..
Örnek Menü:
Kalkınca
Sürülebilir beyaz peynirli ekmek+ haşlanmış yumurta veya tahin- pekmezli 1 dilim tahıllı ekmek+ beyaz peynir
Ihlamur veya taze sıkım meyve suyu veya süt
Ara
Meyve
Öğle
1 kase sebze yemeği
1 – ½ kase yoğurt
1/ 2 kase pilav veya makarna veya 1 dili peynirli börek
Ara
Meyve
Akşam
Kuru fasulye yemeği
1 bardak ayran
1 dilim tahıllı ekmek
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, “Çocuk Beslenmesinde Özel Gıdalar” hakkında bilgiler veriyor.