Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama dönemi, net belirtilerle kesin olarak hissedilen bir süreç değildir. Haliyle hiçbir belirtinin olmaması, yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelmez. Kimi kadınlar bu dönemde şiddetli belirtiler hissederken, bazılarında ise hiçbir belirti olmaz. Belirtileri hisseden kadınlar ise genellikle kasık ağrısı şikâyetinden muzdarip olur. Yumurtanın olgunlaşması ve içinde yer aldığı folikül adlı kesenin büyümesi ile oluşan bu ağrıya ara sıra yanma hissi de eklenebilir.
Ayrıca bu dönemde servikal mukus olarak adlandırılan vajinal akıntının miktarında artış görülebilir. Spermin rahme ulaşmasını ve kadın vücudunda daha uzun süre kalmasını sağlayan bu akıntı şeffaf ve kaygan bir yapıdadır.
Aynı zamanda bazı kadınlarda göğüs hassasiyeti, tat ve koku almada hassasiyet, karın bölgesinde şişlik ve cinsel istekte artış görülebilir.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda yumurtlama dönemini hesaplamak oldukça kolaydır. Yumurtalıklardan folikül atılması genellikle adet dönemlerinin ortasına rastlayan 11. – 16. günler arasında olur. Doğru hesaplama yapmak için iki adet kanaması arasındaki zaman diliminden 14 sayısı çıkarılmalıdır.
Adet Düzensizliği Olan Kişiler Yumurtlama Gününü Nasıl Hesaplayabilir?
Üreme döneminde olan her sağlıklı kadının 28 günde bir adet görmesi gerekir. 35 günden fazla veya 21 günden az aralıklarla gerçekleşen kanamalar adet düzensizliği olarak geçer. Bununla birlikte 3 aydan uzun süre adet kanamasının gerçekleşmemesi veya gerçekleştiğinde çok uzun/çok kısa sürmesi de adet düzensizliği olarak tanımlanır. Genellikle hormonal sorunlardan kaynaklanan adet düzensizliğine; depresyon, diyabet, miyom, polip ve yumurtalık kisti gibi durumlar da engel olabilir. Adet düzensizliği olan kişilerin yumurtlama dönemini adet döngüsü üzerinden hesaplaması mükün olmayabilir. Fakat eczanelerde satılan yumurtlama kitleri ile yumurtlama günlerini kolaylıkla öğrenebilirler.