Tüp bebek teknolojisi ve yenilikler

Sağlıkta referans merkezi olma vizyonuyla dünya standartlarında hizmet sunan Anadolu Sağlık Merkezi, tıp dünyasında çığır açan teknolojileri ve yenilikleri Türkiye’nin hizmetine sunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı’nın öğretim üyesi olduğu Yale Üniversitesi’nde ekibi ile birlikte geliştirdiği ve en sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçmeyi sağlayan Metabolomix Yöntemi, dünyanın önemli sağlık merkezleriyle aynı anda, Türkiye’de ilk kez Anadolu Sağlık Merkezi’nde hayata geçti.

En Sağlıklı Embriyoyu Seçmek Artık Mümkün!

Prof. Dr. Aydın Arıcı ve ekibinin yoğun çalışmaları sonucu hayata geçen ve Türkiye’nin gurur kaynağı olan Metabolomix Yöntemi’nin tanıtıldığı basın toplantısında bir konuşma yapan Prof. Dr. Aydın Arıcı; “Metabolomix isimli yöntemle artık en sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçebiliyoruz. Sonuçlar gayet başarılı. Şu an 35 yaşından genç kadınlarda, bugüne kadar varolan yöntemlerle görünüşüne bakarak seçilen tek embriyo transferiyle hamile kalma şansı yüzde 25-30 gibidir. Metabolomix yöntemiyle seçilen tek embriyo transferiyle hamilelik şansı yüzde 50’ye, iki embriyo transferinde ise hamilelik şansı yüzde 80’e çıkmaktadır” dedi.

Metabolomix tekniğinin kullanımı konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Aydın Arıcı; “Embriyolar, kendilerini besleyen bir sıvının içinde yaşamlarını sürdürürler. İnsanlar gibi yer, içer ve daha sonra aldıkları maddeleri idrar ve dışkı yoluyla atarlar. Bir insanın sağlık sorununu belirlemek için nasıl idrar ve dışkısını inceliyorsak, yeni geliştirilen bu yöntemle artık embriyoların da atıklarını inceleyebiliyoruz. Bu analizleri yaklaşık yüzlerce atığı analize edebilen “spektrofotometre” dediğimiz çok gelişmiş bir alet ile değişik dalga boyları kullanarak gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle embriyonun profilini çıkartabiliyor ve buna bağlı olarak görünüşe aldanmadan sağlıklı olup olmadığını belirleyebiliyoruz. En sağlıklı embriyoyu transfer ederek çoğul gebeliklerin de önüne geçebiliyoruz” dedi.

Çoğul gebeliği önleme oranı %99!

Metabolomix Yöntemi’nin yüzde 99 oranında çoğul gebeliklerin önüne geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, çok nadir de olsa, tek embriyo transfer ettiğiniz halde doğal yollarla bölünüp ikiz gebelik oluşabileceğini ifade etti.

Yeni yönetmelik sağlıksız doğumları engelleyecek!

Prof. Dr. Aydın Arıcı, Sağlık Bakanlığı’nın tüp bebek konusuna çeşitli düzenlemeler getiren “Üremeye yardımcı tedavi uygulamaları ve üremeye yardımcı tedavi merkezleri hakkında yönetmelik” konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

“Yeni yönetmeliğe göre, tüp bebek uygulanacak ailelerde kadının yaşı 35’in altındaysa, birinci ve ikinci uygulamada anne rahmine tek embriyo transfer ediliyor. Eğer bu iki uygulamada kadın gebe kalamadıysa, sonraki denemelerde iki embriyo transfer edilebiliyor. Fakat ikiden fazla transfer yapılamıyor. 35 yaşın üstündeki kadınlarda ise en fazla iki embriyo transfer ediliyor. Yani bu yönetmelik, ikinin üzerinde embriyo transferini tamamen yasaklıyor. Bu gelişme sağlıksız doğumları engelleyecek” diyen Arıcı, sözlerine devam etti; “Bugüne kadar kontrolsüz bir şekilde istenilen kadar embriyo transfer ediliyordu. Bu durum insan hayatına fazla değer vermeyen bir yaklaşımı gösteriyordu. Benim gözümde başarılı bir tüp bebek tedavisi sağlıklı ve tekiz bir hamileliktir. İkiz kabul edilebilir, ama ikiz üzeri çoğul gebelik aslında tüp bebek tedavisinin başarısızlığı demektir. Çünkü çok istenen bebek olayında ikizin ötesinde çoğul gebelik hem annenin, hem de bebeklerin büyük risklere maruz kalması demektir. Üçüz ve dördüz gibi bir durumda erken doğum riski çok yüksektir. Üçüzde erken doğum riski hemen hemen %60’a varıyor. Bu da doğum sırasında yaşanabilecek komplikasyon riskini ve sağlıksız doğum ihtimalini yükseltiyor. Çok istenen bir bebeğin sağlıksız doğması hem o bebeğe, hem de o aileye ömür boyu bir sorun oluyor.”

Metabolomix Yöntemi, Çiftleri Ekonomik Yönden Rahatlatacak!

Yeni yöntem, tüp bebek tedavisi gören çiftleri ekonomik yönden de rahatlatıyor. Bu konuya da değinen Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Bu yöntem çok pahalı değil. Tekniğin geliştirilmesi oldukça masraflı oldu ancak sonuçta her tüp bebek tedavisi gören kişiye uygulanabilecek bir yöntem ve maliyetleri çok fazla artırmayacak. Ayrıca en sağlıklı embriyonun seçimine olanak tanıdığı için mutlaka maliyet açısından daha uygun olacak” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir