Hamileliğin 1. haftasında sağlıklı ve dengeli beslenmek ve hekiminizin size önermiş olduğu vitamin takviyelerini düzenli kullanmak hamileliğiniz için yapabileceğiniz en güzel hazırlıktır. Bu süreçte hamilelik için vücutta en sağlıklı ortamın oluşturulabilmesi için,
- Gebelik (hamilelik) planı öncesi doktor kontrolünden geçilmeli,
- Hamilelik öncesinde vitamin takviyelerine başlanmalı,
- Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı,
- Egzersiz yapılmalı,
- Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli,
- Uyku düzenine dikkat edilmeli,
- Stresten uzak durulmalı,
- Kahve tüketimi azaltılmalı,
- Özellikle doğurganlığın yüksek olduğu yumurtlamaya yakın günlerde cinsel ilişkiye girilmelidir.
Döllenmenin gerçekleşmesi halinde rahimdeki kramplardan kaynaklı olarak kasık ağrıları görülebilir. Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik (hamilelik) belirtileri başlar.
Eğer siz de gebelik (hamilelik) planı yapıyorsanız öncelikle jinekoloji uzmanlarına başvurarak kontrolden geçebilir, hamilelik planladığınız bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler hakkında hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Adet gecikmesi yaşamanız ya da hamilelik testinizin pozitif çıkması halinde gebelik takibi için yeniden hekiminize başvurabilirsiniz.