Aşerme ve tiksinmeler,ilk trimesterde vücudunuzdaki tüm hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan, gebeliğin erken belirtileridir. Birçok kadın için ikinci trimesterde aşermeler azalır ve bebeğiniz doğduktan sonra tüm aşerme ve tiksinmeler geçmişte kalır.
Bildik Gebelik Aşermeleri
Tuhaf gebelik aşermeleri hakkında yapılan şakaları duymuşsunuzdur. Bifteğinize şeker serpmeseniz de, özellikle geceleri sıradışı yeme istekleri duyabilirsiniz. Her anne adayının kendi hikayesi olsa da, işte en bilinen gebelik aşermeleri:
- Dondurma
- Çikolata
- Yumurta
- Peynir
- Jambon
- Meyve
- Fıstık ezmesi
- Acı biber ya da baharatlı gıdalar
- Turşu
- Limon
Çılgın Aşermeler
Bunlar nedir? Bilim adamları bundan tam olarak emin olmasa bile, gebelik sırasındaki aşermeler, bedeninizin beslenmenizde eksik olan şeyleri size bildirme yolu olabilir. Fakat hardal ve dondurmanın nasıl bir beslenme dengesizliği ile alakalı olduğunu tahmin etmek güç!
Turşu ve Dondurma
Gebe kadınlar ve tuhaf yemek alışkanlıkları hakkında pek çok komik şey duymuşsunuzdur. Ayçöreğinize hardal sürme veya bifteğinize şeker serpme yolunu seçmemiş olsanız bile, özellikle gece geç saatte olmak üzere bazı sıra dışı aşermeler deneyimlemiş olabilirsiniz! Bazı uzmanlar bu aşermelerin bedeninizin beslenmenizde eksik olan şeyleri size bildirme yolu olduğuna inanır. Nedeni aynı zamanda gebelik sırasında daha yoğun tatlara veya beslenmenin erken gebelikteki önemi nedeniyle ekstra kalorilere ihtiyaç duymanız olabilir. Gebelikte beslenme alışkanlıklarınız ne olursa olsun, canınız bir şey yemek istediğinde bedeninize kulak vermeniz önemlidir. Fakat çoğu aşermenin zararsız olmasına rağmen, erken gebelik döneminde iyi beslenmeyle işe başlayarak her zaman sağlıklı, besleyici yiyecekleri tercih etmeye çalışmalısınız. Ve yenilmez bir maddeyi yeme isteğinize boyun eğmemelisiniz. İnsanların tüketimi için olmayan herhangi bir maddenin size veya bebeğinize zararı dokunabilir. Gece geç saatte aşermeleri önlemek için dengeli öğünler yiyin ve yatmadan önce bir bardak sütle hafif bir atıştırmalık alın.
Gebelikte Aşermeyle İlgili Ne Yapmak Gerekir?
Aşerme başladığında düşündüğünüz tek şey, arzuladığınız yiyecektir ve yerine başka hiçbir şey istemezsiniz. Aşerdiğiniz şey sağlığınız açısından kabul edilebilir bir gıdaysa, yemenizde bir sakınca yoktur. Başka bir deyişle, canınız çikolata istiyorsa, o zaman çikolata yiyin! Bazen neye aşerdiğiniz belli olmayabilir bile, ama onun dışında bir şey yeme fikrine katlanamazsınız. Hatta başka bir yiyeceğin yanına yaklaşma fikri bile midenizi bulandırabilir.
Aşerme ve tiksinmeler, anne adaylarınınki birbirleriyle aynı olmasa da, gebeliğin normal bir parçasıdır. Belki tuzlu atıştırmalıklara doyamıyorsunuz, belki de tatlı şeyler istiyorsunuz. Belki canınız hem soğuk hem de gevrek bir şeyler istiyor ya da kendinizi birden normalde bir arada yemeyi hayal bile edemeyeceğiniz yiyecekleri yerken buldunuz. Halk arasında “Ye ekşiyi, doğur Ayşe’yi; ye tatlıyı, doğur atlıyı” dediklerini bilirsiniz. Elbette bunun bilimsel bir yanı yok. Açıkçası, kimse gebelikte ekşi ya da tatlı aşermenin neyle sonuçlanacağını bilmiyor.
Doktorunuza Söylemeniz Gereken Aşermeler
Bazı hamile kadınlar kil, deterjan, toprak, kül ya da buz gibi gıda olmayan şeylere aşerir. Bu duruma “pika” adı verilir ve bir besin eksikliği göstergesi olabilir. Siz de bu türden gıda olmayan şeyleri yeme isteği duyuyorsanız, doktorunuza danışın; size ve bebeğinize zararlı olabileceği için aşermenize yenik düşmeyin. Aşermeler normaldir, hata bazen komik bile olabilir. Sizin de muhtemelen birtakım böyle eğlenceli hikayeleriniz olacak.
İkinizin de ihtiyacı olan besinleri aldığınız sürece, kendinizi arada sırada şımartmanızda hiçbir sakınca olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Vücudunuzu dinleyin ve hamileliğinizin tadını çıkarın.