Bebeklik, çocukluk, ergenlik veya yaşlılıkta hayatın her döneminde ortaya çıkabilecek bu hastalıkla mücadelede teşhis ve önlem büyük önem taşır.
Kas Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kas hastalığı görülen kişilerde ortak belirti kaslarda duyulan güçsüzlüktür. Yürümede bozukluk, merdiven çıkmada ve oturulan yerden hareket etmekte zorlanma en sık görülen diğer belirtilerdir.
Bebeklerde görülen kas hastalığının belirtisi bebeğin tümüyle gevşek yapıda olmasıdır. Yaş almış, yürüme çağında olan çocuklarda kas hastalığı belirtileri ise yürürken veya merdiven çıkarken çabucak yorulma, sürekli kucağa alınmak isteme şeklinde kendini gösterir.
Ergenlikte ise koşma esnasında yaşıtlarından geride kalma, yürüme bozuklukları, merdiven çıkmada zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu gibi belirtiler duyulması durumunda, doktora başvurarak uzman desteği alınmalıdır.
Kas hastalıklarının tek belirtisi yürüme bozuklukları değildir. Kasların tutulması sonucu kolları kaldırmak, rafa uzanmak veya saç taramak zorlaşabilir. Bazı durumlarda göz kapakları aşağı düşer, göz hareketlerinde kısıtlamalar olabilir.
Kas hastalıkları, nadir görülen hastalık çeşitleri arasındadır. Hem nadir görülmesi hem de belirtilerin çeşitli hastalıklarla benzemesi nedeniyle bu hastalıkların teşhisi zor olabilmektedir. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin görülmesi halinde, bir uzman desteği alınmalıdır. Uzman desteğinin alınmasının ardından, bazı kan testleri ve bir takım incelemeler yapılacaktır.
Kas hastalığının yeterince bilinmemesi, yanlış tanıların koyulmasına neden olabilmektedir. Kas hastalıkları belirtilerin iyi tanınması sonucu erken teşhisle tedavi edilebilir. Ancak kas hastalığı tedavisi olmayan çeşitlerde mevcuttur.
Kas Hastalığının Yol Açtığı Durumlar
Güçsüzlük, yorgunluk, yürüme zorluğu ve kramplar kas hastalıklarının başlıca belirtilerindendir. Genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı kas hastalıkları bebeklikte meydana gelebileceği gibi yaşlılıkta da görülebilir. Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen kas hastalığında doğru teşhis oldukça önemlidir. Kas hastalıklarının yol açtığı sorunların başında yürüme zorluğu gelmektedir. Hasta yürümekte zorluk çektiği gibi merdiven çıkma ve oturduktan sonra kalkma gibi durumlarda oldukça zorlanmaktadır. Kaslarda meydana gelen güçsüzlük kişinin hareketlerini büyük oranda kısıtlamaktadır. Hasta ilerleyen dönemlerde ciddi fonksiyon kaybına ulaşır ve sakatlık söz konusu olabilir.
Kas hastalığı tedavisi nasıl yapılır?
Şu anda, kas distrofilerinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla beraber kas distrofisi tedavisi, semptomları iyileştirebilecek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltecek seçeneklere sahiptir. Kas distrofilerinde hastanın yaşam kalitesini yükselten bazı tedavi yöntemleri şunlardır;
- Fizik terapi: Kasları güçlü ve esnek tutmak için farklı egzersizler kullanılır.
- Konuşma terapisi: Dil ve yüz kasları zayıf olan hastalara, konuşma terapisi yardımıyla konuşmanın daha kolay yolları öğretilebilir.
- Solunum tedavisi: Kas güçsüzlüğü nedeniyle nefes almakta zorluk çeken hastalarda nefes almayı kolaylaştırmanın veya solunum destek makinelerinin kullanım yolları gösterilir.
- Cerrahi tedaviler: Kalp problemleri veya yutma sıkıntısı gibi kas distrofisi komplikasyonlarını azaltmak için cerrahi tedavilere başvurulabilir.
İlaç tedavileri de kas hastalıklarının neden olduğu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Kas hastalıkları tedavisinde başvurulan bazı ilaçlar şunlardır;
- Eteplirsen: Duchenne musküler distrofisitedavisi için onaylanan ilaçlardan biridir. Bireylerde DMD’ye neden olan genin spesifik bir mutasyonunun tedavi edilmesine yardımcı olan bir enjeksiyon ilacıdır. Kas fonksiyonunda iyileşme sağlayacak distrofinin üretimini artırdığı düşünülen ilaç, vakaların %1’lik kısmında etkilidir.
- Nöbet önleyici ilaçlar (antiepileptik): Kas spazmlarını azaltır.
- Tansiyon ilaçları: Kalp problemlerine yardımcı olur.
- Vücudun bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar: Bu grupta yer alan ilaçlar kas hücrelerinin hasarını yavaşlatabilir.
- Prednizon ve defkazacort gibi steroidler: Kas hasarını yavaşlatır ve hastanın daha iyi nefes almasına yardımcı olabilir. Zayıf kemikler ve yüksek enfeksiyon riski gibi ciddi yan etkilere neden olabilirler.
- Kreatin: Normalde vücutta bulunan bir kimyasal olan kreatin, kaslara enerji sağlamaya ve bazı hastalarda kas gücünü artırmaya yardımcı olabilir.