Çocuk yogası, yetişkin yogasında olduğu gibi bedene, zihne ve doğaya karşı keyifli bir keşif yolu. Çocuklarda farkındalığı geliştirme, nefes tekniklerini öğrenme ve konsantrasyonu artırma gibi olumlu yönleri olan çocuk yogası hakkında birçok merak edilen detay bulunuyor.
Çocuk yogası nedir?
Klasik yoga duruşlarının çocuklar için uygun standartlara çevrilerek eğlence, kendine güven, disiplin ve sorumluluk duyguları ile uygulandığı bireysel ya da eşli egzersizlerden oluşan hareketler bütünüdür. Çocuk yogası onların hem zihinsel ve ruhsal hem de bedensel olarak gelişmelerini destekliyor. Bunu biraz daha açacak olursak çocuk yogası sayesinde minik yogilerin hayal güçleri gelişir, doğru nefes alma tekniklerini öğrenirler, bedenleri esnekleşir ve enerjileri yüksek olur. Haya güçlerini kullanmaları onların okuldaki becerilerini de geliştirir ayrıca enerjilerini doğru kullanmalarını da sağlar. Çocuk yogası ile kasları güçlenir, vücutları esnekleşir, konsantrasyonları artar ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine destek olur.
Çocuk yogası nasıl yapılır?
Çocuk yogası yetişkin yogasından farklı olarak temalar, oyunlar ve hikayeler üzerinden ilerler. Bu gibi hikayeleştirmeler ve oyunlarla yoga yapmanın çocuklar için hem çok ilgi çekici hem de eğlenceli olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk yogasında minikler eşli çalışmalar sayesinde uyum ve denge öğrenir, nefes çalışmalarıyla nefesin gücü erken yaşlarda deneyimler ve meditasyon ile gevşeme gibi çalışmalar yapmış olurlar. Daha büyük yaş grupları söz konusu olduğunda ise oyunlaştırmalar yerini sohbete bırakır. Enerji merkezleri yani çakra çalışmaları ile yoga felsefesi üzerine sohbetler yapılır.
Çocuk yogası eğitimi
Çocuk yogası eğitiminin bu konu hakkında bilgi sahibi olan ve uygulama yapacak yetkinliği olan bir yoga eğitmeni tarafından verilmesi gerektiğinin altını çizelim. Çocuk yogasında çocukların uygulama esnasında çok sevdikleri eğlenceli yoga duruşlarının yanı sıra oyunlar ve hikayeler de yer alır. Oyun ve hikayeler sayesinde minik yogiler olumlu düşünmeyi öğrenir ve hislerini daha kolay bir şekilde ifade edebilirler. Ayrıca nefes çalışmaları sayesinde hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri desteklenir. Yani çocuk yogası ile çocuklar eğlenirken aynı zamanda esneklik, konsantrasyon, güç ve gevşeme de kazanırlar. Tüm bu çalışmaların ortak amacı tıpkı yetişkin yogasında olduğu gibi beden, ruh ve zihin uyumunu dengelemek ve miniğin kazandığı bu denge ile yaşamını devam ettirmesine yardımcı olmaktır.
Çocuk yogası pozları:
- Köpek balığı pozu: Yere sırt üstü uzandıktan sonra nefes verilirken aynı andan baş, üst gövde, kollar ve bacaklar yukarı doğru esnetilir.
- Kobra pozu: Minik yogi yere sırt üstü uzanmalı, ellerini omzunun altına yerleştirmeli ve nefes alırken vücudunun üst kısmını yukarı doğru itmeli. Nefesini vererek pozdan çıkmalı.
- Kedi-inek pozu: Matın üzerinde eller ve dizler üzerinde durulur, nefes alındığı sırada omurga tavana doğru yuvarlak olacak şekilde esnetilmeli. Nefes verilirken de inek pozuna geçerek bu kez tam tersi omurga yere doğru itilip baş yukarı bakmalı.
- Flamingo pozu: Sol ayak matın üzerinde sabit tutulurken sağ ayak el yardımıyla sol bacağın diz hizasına konulur. Eller de göğüs hizasında birleştirilerek yavaş hareketlerle kollar düz olacak şekilde havaya doğru kaldırılmalı. Derin nefes çalışmaları ile dengede kalmaya çalışılır ve poz tamamlanmış olur.
- Fare pozu: Cenin pozisyonundayken alın yere değmeli ve kollar ileri doğru uzatılarak esnetilir. Bu poz yorgunluk ve stresi alır.
- Yengeç pozu: Mata sırt üstü uzanılıp kollar yere dik, avuç içleri ve ayak tabanları yere tam basarken beden yukarı doğru kaldırılmalı. Bu şekilde 2 ya da 3 nefes alınarak pozdan çıkılır.
- Aşağı bakan köpek pozu: Matın üzerinde eller ve ayaklar üzerinde durulur. Nefes alınırken kalçanın üst kısmı havaya doğru itilir aynı zamanda baş aşağı doğru serbest bırakılır. 1 – 3 dakika arası pozda kalınmalı ve nefes vererek poz tamamlanmalı.
Çocuk yogası haftada 1 veya 2 kez, ortalama 20-25 dakika kadar yapılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi çocukların yaş gruplarına bağlı olarak dikkat ve konsantrasyon sürelerine uygun hareket etmek. Daha büyük yaş gruplarında bir ders yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında da sürebilir.
Online çocuk yogası yapılır mı?
Hangi yaş grubunda olursa olsun yoganın en güzel ve özgür kılan yanlarından birisi de uygulama yapmak için zor bulunan ya da maliyetli ekipmanlar ya da büyük alanlara ihtiyaç duyulmaması. Herkes için erişilebilir olan yoga, pandemi koşulları ile birlikte çevrim içi platformlar aracılığı ile de yapılabilir oldu. Online çocuk yogası da bunlardan birisi. Online çocuk yogası dersinde, eğitmen eşliğinde belirli bir katılımcı sayısıyla çocuklar oyunlar ve hikayeler üzerinden yoga hareketlerini yapmaya devam ederler.
Çocuk yogası için nelere dikkat edilmelidir?
Minikler düzenli periyotlarla çocuk yogası yaptıklarında bu onların ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından oldukça faydalıdır. Peki ya çocuk yogası yaparken nelere dikkat edilmelidir diye soracak olursanız size öncelikli yanıtımız çalışmaların bir eğitmen gözetiminde yapılması gerektiği olacaktır. Ders öncesi çocukların aç ya da yeni yemek yemiş olmamalarına dikkat etmek gerekir. En rahat pamuklu giysilerini giymelerini sağlayabilirsiniz. Kalın giysiler terleteceği için çok uygun olmayacaktı. Ders aşamasına geçildiğinde çocukların yaptıkları hareketler onları zorlayıcı şekilde olmamalıdır.