Vücudun aldığı tüm besinlerin öğütülme serüveni ağızda başlar. Bu nedenle sağlığın da ağızda başladığını söyleyebiliriz. Çünkü insan vücudunun yaşayabilmesi ve sağlıklı kalması için gereken tüm vitamin ve miraller, besinlerin dişler tarafından öğütülmesiyle vücuda alınır.
Özellikle gelişim çağındaki çocuğunuzun gün içerisinde vücuduna alması gereken kalsiyum ve vitamin oranını göz önüne bulundurusanız, onun sağlıklı bir ağız yapısına ve çürüksüz dişlere sahip olmasının öneminin farkına varırsınız. Sağlıklı dişlere ve bakımlı bir ağıza sahip olan çocuklar daha az hastalanır, bu bilimsel bir gerçektir.
Şekerli gıdalar diş sağlığını bozar
Vücut sağlığı için olduğu gibi dişlerimizin sağlığı için de doğal ve dengeli bir diyetin önemi açıktır. Dişlerin en büyük düşmanı şekerdir. Bu nedenle çocuğunuzun şekerli gıdaları tüketimini azaltın ya da hayatından tamamen çıkartın.
Özellikle abur cubur denilen paketli bol katkı maddeli, glikoz ya da fruktoz şurubu içeren gofretler, çikolatalar, bisküvive kekler, gazlı içecekler, katı ve jel formundaki şekerlemeler dişlerin büyük düşmanıdır, bu nedenle çocuklarınızı bunlardan uzak tutunuz. Bunların yanında dişlere yapışan karamelli tatlılar ve gevrekler ağızdaki çürük yapan bakteriler için birer gıda deposu görevi görürler. Bu nedenle dişlere yapışan bu gibi gıdalardan uzak durulmalı eğer tüketildiyse de dişler fırçalanarak temizlenmelidir.
Çocuğunuzu sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirin
Hamilelikten itibaren bebeğiniz ve gelişmekte olan çocuğunuz için kalsiyum içeren gıdalar süt, peynir, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler, şeker içermeyen sağlıklı ve doğal atıştırmalıklar (çerezler ve meyve gibi) önce sizin diyetinizde sonra da çocuğunuzun diyetinde mutlaka yer almalıdır.
Onun diş perisi olun
Çocuğunuzun dişlerini 7-8 yaşına kadar, yani ince motor hareket kontrolü etkili bir diş fırçalamaya yeterli olana kadar, siz yapmalısınız. Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığını kazandırmanın en temel ve en basit adımı çocuğunuza kendisine ait bir diş fırçası ve diş macunu almaktır. Tabii diş fırçalama konusunda çocuğunuza rol model olmanız da çok önemlidir.
1 yaşında diş doktoruna görürün
Tüm bunlara ek olarak çocuğunuzu 1 yaş civarında çocuk diş hekimiyle tanıştırmalı ve doktorunuzun çağırdığı sıklıkla da diş kontrollerini yaptırmalısınız. Kontrol aralarında çocuğunuzun dişlerinde sararmalar, sarı, kahverengi siyah lekeler, beyaz lekeler ya da delikler fark ederseniz çocuk diş hekiminize tedavi amaçlı randevu almalısınız. Süt dişleri de olsa diş çürüklerinin mutlaka tedavi edilmesi gereklidir, tedavi edilmeyen dişler ağızda vücudu etkileyebilecek enfeksiyonların kaynağını oluşturabilir.