ADENOVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?
İnsanları enfekte ettiği bilinen 88 tip adenovirüs vardır. Yıl boyunca dolaşan bu virüsler grip virüsleri gibi güçlü bir mevsimsellik göstermez.Adenovirüs genellikle solunum yollarını ve bağırsak sistemini enfekte eden bir virüstür. Adenovirüs enfeksiyonu genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösterir. Adenovirüs enfeksiyonun en önemli belirtileri; boğaz ağrısı, burun ve göz akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, öksürük ve ateştir. Bazı kişilerde adenovirüs enfeksiyonu krup veya bronşite neden olabilirken, bazı enfeksiyonlar da ayrıca konjonktivit (kırmızı göz), deri döküntüsü, ishal ve mesane enfeksiyonları gibi problemlere neden olabilir.
ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?
Adenovirüs enfeksiyonu çeşitli yöntemlerle bulaşabilen bir virüs tipidir. Adenovirüsün en önemli bulaşma yolu hasta kişi ile temas sonrası yıkanmadan ellerle ağız çevresi ve göz çevresine dokunmaktır. Adenovirüs enfeksiyonunun en başta gelen bulaşma yolları şunlardır;
- Hasta kişi ile dokunma veya el sıkışma gibi yakın temas
- Hasta kişinin öksürme ve hapşırması
- Enfekte bir nesneye veya yüzeye dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağza, buruna veya gözlere dokunmak
- Adenovirüsler bazen enfekte bir hastanın dışkısı yoluyla da bulaşabilir
- Yeterli miktarda temizliği yapılmayan yüzme havuzları gibi su yoluyla bulaşabilir
ADENOVİRÜS ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Adenovirüs enfeksiyonları, genellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlara, ateşe ve boğaz ağrısına neden olabilir. Ayrıca pembe göze veya konjonktivit, akut bronşit adı verilen akciğerlerin hava yollarında iltihaplanma; pnömoni, akciğer enfeksiyonu ve akut gastroenterit olarak bilinen mide veya bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Adenovirüs enfeksiyonlarının en önemli belirtilerini şu şekilde sıralanmaktadır:
- Boğaz ağrısı
- Şiddetli öksürük
- Nefes almada güçlük
- Burun akıntısı
- Gözde tahriş
- Ateş
- İshal
- Kusma
- Karında hassasiyet ve şişme
ADENOVİRÜS NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Adenovirüs enfeksiyonu belirtisi ve şüphesi ile gelen hastadan doktorun muayenesi sonrası alınan numunelerde virüsü tespit edilmektedir. Bu testler virüsün ürettiği antijenler olarak adlandırılan belirli maddeleri tespit edilerek teşhis edilebilir. Bu tanı yöntemleri arasında antijen testleri; viral genetik materyali tespit eden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri de olabilir.
ADENOVİRÜS ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Adenovirüs enfeksiyonları için özel bir tedavi yoktur. Edenovirüs enfeksiyonlarının çoğu hafif semptomlara neden oluğu için bazen hiç tedavi de gerektirmeyebilir. Tedaviye ihtiyaç duyulduğunda, doktorlar semptomları hafifletmek için ilaç reçete edebilir. Komplike olmayan enfeksiyonları olan hastalara genellikle yatak istirahati, izolasyon, iyi hijyen (yayılmayı önlemek için), reçetesiz satılan ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı tüketmesi önerilir. Konjonktivit için suni gözyaşı damları, ciddi şekilde tıkanmış veya burun akıntısı durumunda, serinletici nemlendiriciler ve bir hava yolu genişletici ilaç önerilebilir.
ADENOVİRÜS ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN NASIL ÖNLEM ALMAK GEREKİR?
Adenovirüs enfeksiyonundan korunmanın en iyi yolu ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanmasıdır. Adenovirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için yıkanmamış eller ile ağız çevresi, göz çevresi ve yüz bölgesinin tamamına dokunmamaktır. Enfekte hastalarla yakın temastan kaçınmak ise bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirir. Hasta olmanız durumunda evde kalarak, ellerinizi sık sık yıkayarak ve elleriniz yerine mendillere veya kolunuzun üst kısmına öksürüp hapşırarak yayılmasını engellemek mümkün. Ayrıca enfekte kişinin diğer insanlarla mutfak eşyaları veya bardakları ortak kullanmaması gerekir.
ADENOVİRÜS ENFEKSİYONU İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Adenovirüs aşısı var mı?
Adenovirüs enfeksiyonlarını aşısı vardır. Aşının toplu alanlarda, okullarda, askerlerde, yurtlarda kalan öğrencilerde bu hastalığın yayılmasını önlediği düşünülmektedir. Ayrıca akciğer hastalığı olan hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin aşı olması virüslere yakalanma riskini en aza indirmektedir.
Edenovirüs enfeksiyonları bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Edenovirüs enfeksiyonları dokunma ve temas yolu ile temizlenmeyen ellerle yüz ve çevresine dokunmayla kişiden kişiye bulaşabilen bir virüs tipidir.
Adenovirüs enfeksiyonları ciddi hastalıklara neden olur mu?
Adenovirüs enfeksiyonları genellikle hafif ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçen bir bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda veya bazı kişilerde nadiren de olsa ciddi hastalıklara neden olabilir.
Kaynak:https://saglikgundemi.com/adenovirus-enfeksiyonu-nedir-nasil-bulasir/