Hamilelik İstekleri Nasıl Başa Çıkılır?

Çikolatadan sebzelere, turşudan pizzaya, vücudunuz bir insanı büyütmenin zor işini yaparken isteyeceği yiyecekleri tahmin etmek zor.

Ancak hamilelik istekleri tam olarak nedir, tam olarak ne zaman başlarlar ve sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için bunlarla baş etmenin en iyi yolu nedir? 

Hamilelik isteklerinin nedeni çoğunlukla bilinmemekle birlikte, bazı teoriler kadınların ihtiyaç duydukları belirli besinleri aradıklarını öne sürüyor. Bu, özellikle de demir eksikliğinden kaynaklanabilecek pika adı verilen bir durum olan kil veya toprak gibi aslında yiyecek olmayan şeylere can atıyorlarsa doğrudur.

Bununla birlikte, diğer teoriler, hamilelik isteklerinin, hamileliğin size diğer zamanlarda sosyal olarak kabul edilemez şekillerde kendinizi şımartmanıza “izin” vermesi gibi psikososyal faktörlerin bir sonucu olduğunu öne sürüyor.

Hamilelik İstekleri Ne Zaman Başlar?

Bazı insanlar için hamilelik istekleri ilk üç aylık dönemde başlar. Bununla birlikte, bu, sabah bulantısı veya mide bulantısı ve kusma için muhtemel bir zaman olduğundan, diyetin odak noktası, hamile kişinin gerçekte ne istediğinden çok, kulağa yenilebilir gelen şeylerdir. Pek çok insan ilk üç aylık dönemde karbonhidratlara yönelir – bu nedenle kuru tost ve kraker gibi – ancak bu, tam gelişmiş, onsuz yaşayamayan bir hamilelik özleminden farklıdır.

Dr. Sandler, “Aşermenin doruk noktası genellikle ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkar” diyor ve aşermenin hamileliğin sonuna kadar devam edebileceğini, ancak genellikle o kadar yoğun olmadığını belirtiyor.

Yaygın Gebelik İstekleri

Dr. Sandler, hamilelik sırasında aşerdiğiniz yiyecek türünün biyolojik olmadığını – öyle gibi görünse de – daha çok kültüre ve bağlama özgü olduğunu söylüyor. “Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde tatlı yiyecekler, meyve ve süt ürünleri en sık arzulanan ürünlerdir” diyor. Hamilelik isteklerinin kültürler arasında neden farklı olma eğiliminde olduğuna dair araştırma biraz sınırlı olsa da, belirli ülkelerde veya bölgelerde hangi gıda maddelerinin mevcut olduğuna veya “kutlama” olarak kabul edildiğine bağlı olabilir.

Diğer ülkelerdeki hamile insanlar, kendi ülkelerinin mutfağında temel gıdaları aşerebilir veya sadece besin değeri yüksek gıdaları tercih edebilir; örneğin, Tanzanya kırsalında 500’den fazla hamile insan üzerinde yapılan bir araştırma, canlarının “abur cubur” yemediklerini ortaya çıkardı. bunun yerine et, balık, sebze, meyve ve kepekli tahıllar için güçlü bir istek vardı.

Frontiers in Psychology’de yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de en yaygın olarak bildirilen hamilelik istekleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Tatlılar veya tatlılar (özellikle çikolata)
  • Günlük
  • Nişastalı karbonhidratlar
  • meyveler
  • Meyve suyu
  • sebzeler
  • Fast food
  • turşu
  • Pizza

Araştırmaya göre, insanlar iştah açıcı yiyecekleri daha az aşerme eğilimindedir, ancak bu istekler ortaya çıkarsa, en yaygın olarak ilk üç aylık dönemde olma eğilimindedirler.

Hamilelik İstekleri Başa Çıkmak

Sandler’a göre, arada bir hamilelik isteklerine kapılmak tamamen iyi.

“Çalışmalar, hamilelik istekleri kalori alımında artışa katkıda bulunabilse de, sınırlı miktarda düşkünlüğün genel gıda tüketimini etkilemiyor gibi göründüğünü ve aşırı gebelik kilo alımı, gebelik diyabeti veya yenidoğanlarda [yenidoğanlarda] kötü sonuçlarla ilişkili olmadığını göstermiştir. bebekler]” diyor.

Aynı zamanda, en çok aşerilen yiyeceklerden bazıları tam olarak sağlıklı değildir. Öyleyse, kendinizi her gün kurabiye kavanozuna daldırırken veya yerel McDonald’s’taki araba servisinde dururken bulursanız, bu konuda ne yapmalısınız?

Sağlıksız yiyecekler yemek bir alışkanlığa dönüşüyorsa ve bunun sağlığınızı alt üst etmeye başladığına dair bir önseziye sahipseniz, Dr. Sandler şunları öneriyor:

  • Bağlamsal stratejiler. “Açılan yiyecekleri ortamdan uzaklaştırın [ve] canınızın çektiği yiyeceklerle karşılaşabileceğiniz bir ortamdan kendinizi uzaklaştırın”, denenmesi gereken iki etkili stratejidir, diyor.
  • Davranış stratejileri. Sandler, “Açlıktan kaçınmak için sık sık yemek yemek, daha fazla su içmek, aşerilen yemeği daha sağlıklı bir seçimle değiştirmek veya aşerilen yemeğin küçük bir kısmını tüketmek işe yarayabilir” diyor Dr. Sandler.
  • Psikolojik stratejiler. Sandler, psikolojik stratejilerin çoğunlukla kendinizi meşgul etmeyi içerdiğini, ancak belirli düşüncelere de odaklanabileceğinizi söylüyor. “Meşgul olmak sizi yiyecek isteklerinizden uzaklaştırabilir veya canınız çektiği yiyeceklere kendinizi kaptırmanın sizin veya bebeğinizin sağlığını nasıl etkileyebileceğini düşünebilirsiniz.”

Özellikle kilo alımı veya alkol, çiğ balık veya şarküteri ürünleri gibi gebelikte güvenli olmadığı düşünülen gıda ürünlerine karşı aşırı istek duyma konusunda endişeleriniz varsa, her zaman doktorunuzla konuşabilirsiniz.

“Toprak, kil, çanak çömlek, çamaşır nişastası, çiğ pirinç, un veya buz dahil olmak üzere yiyecek olmayan maddelere can atıyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız” diyor. “İkinci kategori, besin veya demir eksikliğinizin bir işareti olabilir, bu da daha fazla çalışmayı garanti eder.”

Unutmayın, hamilelik istekleri hamile kalmanın normal bir parçasıdır. Zaman zaman kendinizi şımartmak iyi olsa da, iştahınızın sizin veya bebeğiniz için sağlıksız olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir