0-1 yaş sağlıklı bebekler için beslenme 0-6 ay ve 6-12 ay olmak üzere 2 döneme ayrılır.0-6 aylık dönemde bebek tek başına ANNE SÜTÜ ile beslenmelidir.İlk 6 ay bebekler aksi bir durum olmadıkça (Anne yaşamıyor olabilir, annenin sütü olmayabilir, bebeğin metabolik bir hastalığı olabilir, bebek prematüre doğmuş olabilir, vs.) tek başına ANNE SÜTÜ ile beslenmelidir.
Anne sütü bebeğin 0-6 ayda büyüme ve gelişmesini tek başına karşılayan tek besindir. Anne sütünün özellikleri saymakla bitmez: Anne sütünün sindirimi kolaydır. Ek besinlere teker teker başlanmalıdır. Hepsi birden verilmemelidir.Her yeni başlanan besin, az miktarlarda verilmeli, çocukta herhangi bir tepki veya rahatsızlık görülmezse miktarı arttırılmalıdır.
Yeni başlanacak bir ek besin 1-2 gün arayla verilmelidir.
Çocuk beslenmesi için yeni besinler çocuk açken verilmelidir. Tokken reddedebilir, besinden soğumasına yol açabilir. Bebek belirli bir besini reddediyorsa o besin, birkaç gün verilmemeli, bebeğin unutması sağlanmalıdır. Daha sonra tekrar denenmelidir. Bebek biberonla beslenmemeli, biberon yerine kaşık ve bardak kullanılmalıdır.
Etrafı kirletecek diye endişelenmeden, bebeğin gelişimi için kendisinin yemesine izin verilmelidir. Anne, öncelikle besinleri hazırlamadan önce ellerini mutlaka iyice yıkamalıdır. Kullandığı besinlerin ve hazırlama kaplarının temiz olduğundan emin olmalıdır. Meyve ve sebze suları, yemek hazırlanmadan önce besinler iyice yıkanmalıdır.
Besinler her gün taze hazırlanmalıdır. Ve hazırlanan besinler gün içerisinde açıkta bekletilmemeli, buzdolabında saklanmalıdır.
Bebek yemek yerken duruş pozisyonu önemlidir. Yemek yeme esnasında bebek dik pozisyonda tutulmalı, yatarak beslenmemelidir. Her öğünden sonra çocuk mutlaka dik pozisyonda 30-45 dakika oturtulmalıdır.
Anne sütü kemik, diş ve çene gelişimine yardımcıdır. Bebeğe doğar doğmaz ANNE SÜTÜ verilmelidir. Doğumdan hemen sonra gelen sarı renkli koyu süt (kolostrum), hastalıklara karşı koruyucu pek çok madde, çeşitli besin öğeleri, vitaminler ve mineraller içerir. Kolostrum bebeğinizin ilk aşısıdır. İlk 3 – 5 gün salgılanan bu sütten yararlanmak için bebek mutlaka doğar doğmaz emzirilmelidir.
0-1 Yaş bebekler için dikkat edilmesi gereken besinler
- İnek Sütü:İçeriğinde bulunan alerjen madde ile bebeğinizi huzursuz edebiliyor, demir eksikliğine neden olabiliyor. ‘’1 yaşına kadar inek sütü verilmemeli’’ mantığı buradan geliyor.
- Paketli yiyecekler:Hazır meyve suları, tatlandırıcı içeren paketli tatlılar, katkı maddesi ve koruyucu içeriği olan ürünler verilmemelidir.
- Şeker: Şeker pancarından elde edilen şeker vücuda enerji sağlıyor. Başka bir besin ögesini bulundurmadığından şekeri boş kalori olarak görebiliriz. Bu nedenle bebeğinizin şeker yerine pekmez kullanılması daha doğru olacaktır. Şeker kullanımı ilerde oluşabilecek diş çürüklerine ve şişmanlığa neden olabilir.
- Bal:Bal Clostridium botulinum sporlarını bulunduruyor. Mide asiditesi düşük olan bebekler bu sporları etkisiz hale getiremez. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklar bal tüketmemelidir. Bal kavanozlarının üzerinde yazan ‘’1 yaşından küçük çocuklar tüketmemelidir.’’ ibaresi buradan gelir.
- Konserveler:Evden ya da dışardan aldığın fark etmez. Konserveler de clostridium botulinum sporları bulundurabilir. Bunu tolere edemeyen bebeklere 1 yaşına kadar konserve de verilmemelidir.
- Bitki Çayları: Bitki çayları bazı farmakolojik ajanlar içeriyor ve bitki çaylarının bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili yeterince çalışma bulunmuyor. 1 yaşını geçene kadar bebeğinize bitki çayı vermeniz çok da mantıklı görünmüyor.
- Şarküteri:Yapılan araştırmalar şarküteri ürünlerinde bulunan nitrit ve nitrat maddelerinin kolon kanseri riskini artırdığını göstermektedir. Aynı zamanda bu ürünler yüksek tuz ve doymuş yağ içeriğiyle bebeğinize vermemeniz gereken gıdalar arasında yer alıyor.
- Kuruyemişler:Kuruyemişler tane besin olma özelliği ile bebeğinizin çiğneme becerisine orantılı olarak verilmelidir. Boğulma tehlikesine karşı bebeğinize 1 yaşına kadar kuruyemiş vermemelisiniz.
- Karaciğer:Sakatatlar hayvanların taşıdığı virüslerin insana geçmesi için iyi bir kaynaktır. Ancak Yüksek protein, düşük yağ içeriği ile temiz olduğuna güvendiğiniz hayvandan gelen karaciğeri 1 yaşından sonra az miktarda verebilirsiniz.