Bebeğiniz bu ay itibariyle pütürlü gıdalara ve diğer ek besinlere iyice alıştı. Ek besinlerin damağa verdiği farklı tatlar, anne sütüne ilgiyi azaltabilir. Fakat 8 aylık bebek beslenmesinde ön plana çıkan beslenme şekli, önceki aylarda olduğu gibi anne sütüdür ve bu dönemde de ek gıda-anne sütü dengesini korumak gerekir.
Uzmanlara göre bebeğinizin temel besini, 1 yaşına kadar anne sütü olmalıdır. 8 aylık bebek beslenmesinde ideal ek besin miktarı günde en fazla 2 bebek kavanozudur. Beslenmenin geri kalan kısmı ise anne sütü ile sağlanmalıdır. Anne sütü yokluğunda ise doktorunuza danışarak bebeğinize uygun bir devam sütü kullanabilirsiniz.
Peki bebeğiniz, anne sütünden arta kalan beslenme programında ne yemeli? Bebeğinize nasıl bir beslenme programı hazırlayacağınız konusunda tereddütleriniz varsa sizin için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. İşte, öğün öğün 8 aylık bebek beslenme programı:
Güne Merhaba
Ana Öğün: Bebeğiniz anne sütüyle güne başlamalı. Anne sütü yokluğunda devam sütleri de tercih edilebilir.
Ara Öğün: Bebeğiniz bu dönemde sağlam bir kahvaltıdan da destek almalıdır.
- Kahvaltı Tarifi: ¼ avokado püresi, 1 tatlı kaşığı lor peyniri veya ¼ yumurta sarısı, 2 kaşık Aptamil sütlü tahıllı ek gıda.
ÖĞLE YEMEĞİ
Ana Öğün: Anne sütü veya doktorunuz tavsiye ettiyse devam sütü.
Ara Öğün: 1/2 bebek kavanozu kabak/bezelye püresi
- Kabak-Bezelye Püresi Tarifi: 1/2 orta boy kabak, ¼ havuç ve 2 çorba kaşığı bezelyeyi, yarım bebek kavanozu su ile iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İçine 1 tatlı kaşığı (1 ceviz büyüklüğünde) kadar çift çekilmiş kıyma ekleyin. Hazırladığınız yemeği iyice pişirip bu karışımı blender ile püre haline veya bebeğinizin yiyebileceği kıvama getirin. Öğle yemeğimiz hazır!
AKŞAM YEMEĞİ
Ana Öğün: Anne sütü veya doktorunuz önerdiyse devam sütü.
Ara Öğün (Yatmadan Önce): 1/2 bebek kavanozu Aptamil sütlü ve tahıl bazlı ek gıda.
Önemli Bilgiler
- Sebze çorbasına bir miktar anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse devam sütü katarak daha lezzetli bir çorba hazırlayabilirsiniz. Bebeğiniz bu şekilde sebze tadına daha kolay alışabilir.
- Bebeğinizin almayı reddettiği gıdaları parmağınızla vermeyi deneyebilir, blender kullanmak yerine ek gıdaları çatalla ezilmiş, hafif pütürlü bırakılmış şekilde verebilirsiniz.
- Beslenme miktarı kadar, beslenme şeklinin sağlıklı ve düzenli olması da önemli.
- Bebeğinizin besinlerini hazırlarken buharda pişirme, haşlama, ızgara gibi yöntemleri tercih etmelisiniz.
- Gece yatmadan önce bebeğinize vereceğiniz sütlü tahıllı ek gıdalar, gece beslenmesi için bir alternatif olabilir.