Hamileliğinizin son 3 ayına girmiş bulunmaktasınız!
28. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 28. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin ağırlığı 1100 gramı bulabilir ve boyu yaklaşık 36 cm! Bebeğinizin hızla kilo almaya başladığı dönemdesiniz.
28. haftada doğan bebekler, yaşama imkanına sahip bebeklerdir.
Peki bu haftada bebeğinizde neler olur?
- Bebeğinizin tüm organları gelişmiştir.
- Bebeğinizin 5 duyusunun gelişimi de tamamlanmıştır.
- Kaş ve kirpikleri oluşmuştur.
- Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz öksürmeye başlar.
- Beyin nöronları dış dünyaya uyum sağlamak için hızlıca gelişmeye devam ediyor.
- Akciğerleri solunum yapabilmeye başladı ancak yine de bu yetersiz solunum olabilir.
Anneye Sağlık Önerileri – 28. Hafta Hamilelik
Şimdiye kadar kaç kilo aldınız, hiç hesapladınız mı? Eğer hızlı kilo aldığınızı düşünüyorsanız, bunun tek sebebi çok yemeniz olmayabilir. “Gebelik hipertansiyonu” veya “preeklampsi” adı verilen gebelik zehirlenmesi de hızlı kilo artışına sebep olabilir. Bacaklarınızda ödem varsa, mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün.
Sıvı tüketimini önemseyin. Vücudunuzun sıvıdan yoksun kalması, erken doğum ağrılarına neden olabilir.
Anneye Beslenme Önerileri – 28. hafta Hamilelik
Ne demişler “Sabrın sonu selamettir.” Bu haftalarda heyecan ve sabırsızlık daha da artıyor ve bebeğinize bir an önce kavuşmanın hayalini kuruyorsunuz. Erken kalkmayı alışkanlık haline getirmediyseniz toparlanma vakti geldi. 09.00 gibi, en geç 09.30 gibi kalkmalı, protein ve karbonhidrat kaynakları ile dolu, doyurucu ve besleyici kahvaltı yapmalısınız. Ekmeği fazla kaçırmamalı, kahvaltıda haftada iki günden fazla reçel ve bal tüketmemelisiniz.
Hamilelikte Kanama– 28. Hafta Hamilelik
Bu haftalarda görülen kanamalar önemlidir ve acilen hastaneye başvurmanızı gerektirebilir. Bu kanamalardan plasenta previa, plasentanın rahim kanalını kısmi veya tamamen kapatmasıdır. Rahim kasılmaları ile birlikte kanama olabilir. Gerekli tedbirler alınmazsa kanama miktarı ciddi boyutlara ulaşabilir.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı– 28. Hafta Hamilelik
Hamilelikte kan uyuşmazlığı, dikkat edilmesi gereken bir durumdur. 28. haftada erken korunma iğnesi (Rh hiper immün globulin) yapılmalıdır. Eğer sonuç negatif ise, anne karnında olan bebeğin kan grubu bilinmediği için, koruyucu aşı bu dönemde önerilebilir. Eğer testiniz negatif çıktıysa ve koruyucu aşı yaptırdıysanız, doğumdan sonra bebeğin anne kan grubunun dışında olması halinde bir koruyucu aşı daha yapılması gerekmektedir.
Hamilelikte Spor– 28. Hafta Hamilelik
Yüzmek hem vücudunuzu rahatlatır, hem de sırt ve bacak adelelerinizi çalıştırır. İmkanınız varsa, haftada 3-4 defa yüzmeye gayret edin. Bu, ayaklarınızdaki ödemi azaltacak ve sırt kaslarınızı çalıştırarak bel ve sırt ağrılarını engelleyecektir. Yüzmenin yanında, su içinde koşma hareketleri, bisiklet çevirme hareketleri ve kol hareketlerini içeren hamilelik egzersizleri de yapabilirsiniz.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 28. haftamızdan merhaba!
Bu hafta dört boyutlu ultrasonografi cihazına giriyoruz. Bu ultrasonografi sırasında ağlama ve esneme mimiklerimizi görebilirsiniz. Umarım hepsini kaydetmişsinizdir. Böylece akrabalarımıza da gösterebilirsiniz! 28. haftamızda en çok duygularımı ifade edebilmeyi sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?