24. hafta ile birlikte rahminizin büyüklüğü bir futbol topuna benziyor! 🙂
24. hafta hamilelikle ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 24. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin, ultrasonografi ile en iyi göründüğü haftalardasınız! Ultrasonografi görüntüsünün kalitesi, karın yağ dokusu oranı, karında gaz olup olmaması ve geçirilen karın operasyonlarından kalan izlerin varlığı sebebiyle düşebilir. Aynı zamanda bebeğin duruşu da önemlidir. Sırtı önde olan bebeklerin organ ve yüz görüntüleri pek de istendiği gibi çıkmayabilir.
Bebeğinizin hareketlerini çok net hissedebileceğiniz bir dönemde olsanız bile bilmelisiniz ki, bu hareketlerin ancak beşte biri kadarını hissedebiliyorsunuz. Bu durumda herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır, zaten hareketleri günde birkaç defa hissetmeniz yeterlidir. Fakat bir gün içinde hiç hareket hissetmediğiniz takdirde, doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Bebeğinizin kalp sesleri, steteskop adı verilen dinleme aleti ile duyulabilir. Ayrıca eşiniz kulağını karnınıza dayadığında, kalp seslerini ve bebeğin hareketlerini duyabilir.
24 haftalık bebek kaç cm olur?
Bebeğinizin boyu bu haftalarda ortalama 23 cm, gramı ise 600’dür. Bu hamileliğinizin gelişimine göre değişiklik gösterebilir. Bunların altında olması hamileliğinizin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.
24. haftaya dair önemli noktalar:
- Bebeğinizin parmak ve ayak izleri oluşmaya başlar.
- Bebeğinin tat alma duyuları belirgin bir şekilde gelişir.
- Bilim insanları, bebeğin bu dönemlerde duyularının gelişmesiyle birlikte öğrenmeye de başladıklarını söyler.
- Bağışıklık sisteminin temelini oluşturan akyuvarlar da oluşmaya başlamıştır.
Anneye Sağlık Önerileri – 24. Hafta Hamilelik
Hamileliğin 24. Haftasında, sırt ve bel ağrıları, omurganızdaki şekil değişikliği ile ilgilidir. Bel kısmı ön tarafa, sırt kısmı ise arka tarafa doğru şekil değiştirdiği için bu sıkıntılar normaldir. Kısa dinlenmeler şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Unutmayın ki, yüzme de sırt ve bacak adelelerinizin kuvvetlenmesine ve sırt – bel ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.
Gebeliğin 24. Haftasında boğaz kuruluğu, burun tıkanıklığı ve göz kuruluğu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza danışarak, onun önereceği ilaçları kullanmalısınız.
Düşük riskiniz hala devam ediyor. Bu nedenle ağır şeyler kaldırmamaya özen göstermelisiniz.
Hamilelikte Beslenme – 24. Hafta Hamilelik
Meyvelerden karpuz, kavun ve turunçgilleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bu sayede hem sıvı almış hem de yararlı vitaminlerden faydalanmış olursunuz. Yemek aralarında tüketeceğiniz meyveler de, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Hamileliğin her döneminde, pişmemiş deniz ürünlerinden ve rafadan yumurtadan kaçının. Tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin, pastörize sütten elde edildiğinden emin olun.
Hamilelikte Lekeler– 24. Hafta Hamilelik
Bu dönemde yüzünüzde meydana gelen lekeler, renk hücrelerinin hamilelik hormonları ile aktive olmasıyla ilgilidir. Tedbir olarak güneşte fazla kalmayın ve güneş kremleri kullanmaya gayret edin.
Hamilelikte Çatlaklar – 24. Hafta Hamilelik
Bu haftalarda, kilo alımınızın hızlanmasıyla birlikte vücudunuzda bazı çatlaklar oluşabilir. Karın, göğüs, baldır gibi bölgelerinizde oluşacak çatlaklar için kremler kullanmaya ve bakım yapmaya başlayabilirsiniz.
24. haftada erken doğum belirtileri:
Gebeliğinizin 24. haftadaysanız, erken doğum için belirtiler bu şekildedir:
- Pelvik Ağrısı
- Vajinadan kan gelmesi
- Vajinal akıntının normalden fazla sulu ve kanlı olması
- Karında şiddetli ani kasılmalar
Ancak tüm bu belirtiler kesinlikle erken doğuma neden olmamaktadır. Bu belirtilerle karşılaştığınızda doktorunuza başvurarak, sorunu hemen tespit edebilirsiniz.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 24. haftamızdan merhaba! Babamla birlikte gelecek ve beni ultrasonda göreceksiniz bu hafta, size özel bir poz vermeye hazırlanıyorum. J Canım annem, su istediğimi hemen hissetmeli ve bol bol su içmelisin.
24. Haftamızda en çok annemle babamı bir arada görmeyi özledim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?