Bu haftadan itibaren kendinizi daha sık aç hissetmeye başlayabilirsiniz. Çünkü bebeğiniz gittikçe büyüyor.
18. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 18. Hafta Hamilelik
18. haftaya girdiğinizde, bebeğinizin 150 gr ve boyu 18 cm civarındadır. Şahane bir haber değil mi? Nasıl da büyüyor! Gelelim ayrıntılara…
- Bebeğinizin yüz ayrıntıları oluşmaya devam ediyor ve yüz hatları gittikçe belirginleşiyor.
- Kaşları da oluşmaya başladı.
- Yüzünde ve vücudunda “lanugo” denen ve ilerleyen zamanlarda dökülecek olan ince tüyler oluşmaya başladı.
- Bebeğinizin cildi bu aşamada, saydam denecek kadar incedir. Dolayısıyla cilt altındaki damarlar görülebilir.
- Uyku ve uyanıklık dönemleri başladı. Bu sayede bebeğinizin uyanık dönemlerinde kıpırtılarını hissedebilirsiniz.
- Bu haftada bebeğiniz seslere karşı duyarlı olmaya başlar. Dışarıdan gelen yüksek ses onu harekete geçirebilir.
Bu dönemlerde bebeğinize için anne karnında sakinleştirici müzikler dinletebilirsiniz.
Anneye Sağlık Önerileri – 18. Hafta Hamilelik
Rahim büyüklüğü kabaca bir orta boy kavun kadar olmuştur. Dışarıdan karnınız hamile olduğunuzu gösterecek şekildedir. Hamile kıyafetleri seçmeye başlayarak onu rahat ettirecek bel genişliğine ve lastiğine sahip kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Rahminizin büyümesi ile birlikte karın içinde bazı organlar doğal olarak yer değiştirmektedir. Midenin yukarı itilmesi ve mide ile yemek borusu arasında kaçağın olması hamilelikte reflü adı verilen soruna yol açmaktadır.
Hamilelikte reflüye tedbir amaçlı:
- Tedbir olarak acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak kalmalısınız.
- Gece yatmadan 1-2 saat öncesinden katı gıda almayın.
- Yüksek yastıkları tercih edin.
Şikayetleriniz buna rağmen devam ederse mide asitinin etkisini azaltan çiğneme tabletleri veya şuruplar kullanabilirsiniz.
Erken Doğum Riski – 18. Hafta Hamilelik
Erken doğum riski olan hamilelerde bu haftalarda, rahim kanalının uzunluğunun ölçümü yapılması uygundur. Çoğul gebeliklerde, önceden erken doğum veya 5-6 aylık kayıplar yaşayan anne adaylarında rahim ağzı yetmezliği çok önemlidir. Yapılacak olan ultrasonografi ölçümü ile rahim kanalında kısalma ve açılma saptanmışsa, rahim ağzına yapılacak dikiş olan cerclage ile tedbir alınabilir. Eğer kanamanız varsa, kadın doğum doktorunuza mutlaka görünmenizde fayda olacaktır.
Hamilelikte İştah Artması – 18. Hafta Hamilelik
Hamileliğinin 18. haftasına girmiş bir anne adayı olarak, eminiz bu haftada “kaç kilo alınır?” ya da “kaç kiloya kadar her şey normaldir?” sorularının cevaplarını merak ediyorsunuzdur. Zira bu haftalarda iştahınızda artış ve her şeyi yeme isteği yaşayabilirsiniz. Buna paralel olarak kilo artışınız da öngörülenden fazla olabilir. Bu nedenle
Günde 3 ana öğün, 2 veya 3 ara öğün şeklinde bir beslenme planı oluşturmalısınız.
Öğle yemeği ve akşam yemeği arasındaki zaman dilimi, iştah kontrolü açısından oldukça önemli. Bu zaman aralığında, bir yerine iki ara öğün tüketebilirsiniz. Bebeğinizin gelişimi için ekstra kaloriye ihtiyacınız var ama bunu abartmamakta fayda var. Aksi takdirde bildiğiniz gibi hamilelik kilolarıilerleyen zamanlarda kurtulmayı bir türlü başaramadığınız kilolara dönüşebilir.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 18. haftamdan merhaba! Artık kaşlarım çıktı… Vücudumdaki ufak tüyler ise ben doğunca geçecekmiş. Artık kulaklarım oluştu! Bu sayede dışarıdaki sesleri duyabiliyorum. Artık sen de yüksek yastıkla uyusan iyi olur anneciğim, böylece rahat rahat uyuyabiliriz. 18. Haftamda en çok dışarıdan gelen sesleri duymayı sevdim, ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?