Bebek sahibi olmak, hem yaşamı tamamen değiştiren bir dönüm noktasıdır, hem de beraberinde ev içinde bazı hazırlıklar gerektirir.
Bebek bekleyen ebeveynlerin, her ne kadar bebek arabasını önceden deneseler ya da şirin mi şirin yenidoğan kıyafetleri biriktirseler de, dünyaya gelene kadar biricik bebeklerinin çevrelerine nasıl tepki vereceğini tahmin etmeleri imkansızdır. Fakat bunun yerine bebeklerinin ilk haftalarında ve sonrasında, serpilip büyüyeceği temiz, güvenli ve yumuşacık bir yuva ortamı yaratabilirler.
Bebek uzmanlarımızın da desteğiyle, bebek bekleyen ebeveynlerle evi yenidoğan için hazırlamak konusunda ipuçlarımızı ve önerilerimizi paylaşarak, yaşamlarının bu heyecanlı yolculuğunda onlara mümkün olduğunca güven kazandırmak istiyoruz.
Yuvayı hazırlamak
Yenidoğan bebek için evi hazırlamak, birkaç yastığı havalandırmak ve evi oyuncak ayılarla doldurmaktan daha fazlasını gerektirir. Önerilerimizi okuyarak, size ve bebeğinize yardımcı olacak, ailenin yeni yaşamına kolayca alışmasını sağlayacak güvenli, yumuşacık ve sıcak bir liman yaratabilirsiniz.
Bebeğinizin gardırobunu hazırlamak
Evi hazırlamanın bu aşaması eğlenceli ve heyecan vericidir. Her ne kadar sevimli, fırfırlı elbiseler ya da üç parça minicik takım elbiseler biriktirmek cazip gelse de, başlangıçta sadece birkaç şeye ihtiyacınız olacak. İlk etapta yumuşak yeleklere ve uyku tulumlarına ağırlık verin. Bunlar birkaç hafta boyunca bebek gardırobunun demirbaşları olacak. Eğer bebeğiniz soğuk bir mevsimde doğacaksa, hırka, şapka ve eldivenler de olmazsa olmazlar arasına giriyor. Pamuk gibi 0 doğal fiberlerden yapılmış giysileri tercih edin; böylece yenidoğanınızın hassas cildi için gerekli yumuşaklığı ve cildinin nefes almasını sağlamış olursunuz.
Evinizdeki tüm kumaşları hazırlamak
Çamaşırları hazır etmenin başında, bebeğin hassas cildini tahriş etmemek için, bebeğe ait giysi, çarşaf ve havluları; aynı zamanda size ait giysileri hassas bir deterjanla yıkayarak tüm lekelerden ve yağlardan arındırmak geliyor.
Paylaşmak hazırlamaktır
Günümüzde babalar da evi hazırlamaya anneler kadar destek veriyor; bu destek annelerin yaşamını kolaylaştıracaktır. Evi temizlemek, bebek odasını dekore etmek, bebek karyolasını monte etmek, bebek arabasının nasıl çalıştığını öğrenmek, giysileri yıkamak ve ihtiyacınız olan her şeyin hazır olduğuna emin olmak, evi yenidoğan için hazırlarken paylaşabileceğiniz pratik görevlerden sadece bazıları.
Yeni yaşamınıza hazırlanmak
Anne ya da baba olmak yaşamı olumlu biçimde dönüştürse de, bebeğiniz geldiğinde birçok ilişkinizin de değişime uğrayabileceğini bilmekte fayda var. Anneniz ve kardeşlerinizle yakınlaşabilir ya da öncelikleriniz değiştikçe bebeği olmayan arkadaşlarınızdan uzaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Ayrıca gündelik işlerinizin bebek doğduktan sonra nasıl değişeceğini; yaşamınızın bebek emzirme ya da beslemeyle, altını ya da üstünü değiştirmeyle ya da sakinleştirmeyle geçen bitmek bilmez bir sis perdesi gibi görünmeye başlayacağını unutmayın. Etrafınızda bebek masajı, bebeklere yüzme dersleri gibi, yeni annelerle paylaşımda bulunabileceğiniz ve yenidoğan sahibi birçok annenin hissettiği yalnızlık duygusundan uzaklaşmak için, bebeğinizle birlikte katılabileceğiniz etkinlikleri araştırın.
Bebeğinizi eve alıştırmak
Birçok ebeveyn için yenidoğan bebeği hastaneden eve getirme süreci yorucu olabilir. Fakat sıcak ve yumuşacık evinizde, yeni aile ferdiyle bağları güçlendirmek için en uygun zamandır. Birçok ebeveyn işlerin ‘kervan yolda düzülür’ misali ilerlediğini düşünür. Fakat içgüdülerinize güvendiğiniz ve aileniz için en iyisi olduğu düşündüğünüz şeyleri yaptığınız sürece, herkese uygun olan günlük rutini kısa sürede yaratırsınız.
Bebeğinizin cildine özen göstermek
Yeni ortamına alıştığı ilk birkaç ay boyunca bebeğinizin cildi son derece hassastır. Cildini tahriş edebilecek sert ürünlerden kaçının ve her şeyi Ariel Baby gibi yenidoğan bebeklere uygun, hassas bir deterjanla yıkayın.
Yenidoğanlarda sık rastlanan cilt problemlerine karşı tetikte olun
Konak, isilik ve milia (süt döküntüsü olarak da bilinen, bebeğin yüzünde ilk haftalarda çıkan beyaz noktalar) tedavi gerektirmeden genellikle kendiliğinden geçen normal durumlardır. Egzama ya da pişik gibi sık rastlanan diğer durumlar da özel krem ve losyonlarla geçebilir. Bu durumlarda en iyi tedavi yöntemi için doktorunuza danışın.
Bebeğinize banyo yaptırmak
Bebeğinizin ilk banyosu özel bir deneyimdir. Ilık su, özellikle uyku öncesi birçok bebeği sakinleştirerek daha kolay uyumalarını sağlar. Sıcak suyu hazırlamadan önce, banyoyu da ısıtın. Bebeğinizi banyo süresince sıkıca tutmayı ihmal etmeyin. Yüzünü, boynunu, ellerini ve poposunu yumuşak bir bez ya da süngerle silin. Sonra, yumuşak bir havluyla ve nazik dokunuşlarla cildini kurulayın. İlk haftalarda bebeğin cildini dış etkenlerden koruyan besleyici cilt yağını ortadan kaldırabileceği için, havluyu sürterek kurulamaktan kaçının.
Bebeğinizin uyumasını sağlamak
Uyku bebeğin doğal gelişiminin çok önemli bir parçasıdır. Bu sebeple, onun uykuya dalmasını kolaylaştıracak sakin ve sessiz bir yatak odası gerekir. Yumuşak ve sakinleştirici bir ses tonuyla konuşun, hafifçe bir şarkı mırıldanın, ona sarılın ve odada loş bir ışık bırakın. Tüm bunlar uyku vaktinin geldiğini göstermenin güzel yollarıdır.