Emzirme Destekleyici Sistem Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları Nelerdir?

Emzirme dönemindeki anneler, bazı durumlarda bebeklerini yetersiz gelen süt nedeniyle emziremezler. Bebek, hiç gelmeyen veya az gelen anne sütü nedeniyle emmeyi reddedebilir

Sütün az gelmesinin bazı tıbbi nedenleri olabilmektedir. Özellikle hormonal bozukluklar başta olmak üzere, bazı göğüs ameliyatları veya diyabet gibi kronik hastalıklar sütün az gelmesiyle ilgili rahatsızlıklardan bazılarıdır. Bazen de psikolojik sebepler nedeniyle emzirme sorunu yaşanabilir. Emzirme destekleyici sistem (kısaca EDS), anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğin emmeye devam etmesi ve beslenmesinin kesintiye uğramaması için kullanılmaktadır. Anne, bu sistem sayesinde bebeğini emzirmeye devam edebilmektedir. Ayrıca anne sütünün faydaları düşünüldüğünde bebeğin memeyi reddetmesinin önüne geçilmesi ve anne sütüne devam edebilmesi açısından da önemlidir.

EDS ile bebeğin hem memeden anne sütü hem de biberondan mama veya süt emerek beslenmesi sağlanabilir. Bu yöntemler birlikte uygulanabildiği gibi tek başına da uygulanabilir. İlk yöntemde, anne sütü daha önce sağılıp biberona doldurularak EDS ile bebeğe verilebilir. Diğer yöntemde ise hazırlanan mama veya süt, memeden emme refleksini bozmadan, bebeğe verilebilir. Böylece, anneden emdiğini zanneden bebek sütten kesilmeyecektir ve bebeğin emme refleksi devam edecektir. Annenin, bebeğinin yanında olamadığı zamanlarda ise başka bir kişi EDS düzeneğini kendi parmağına bağlayıp bebeğin beslenmesini sağlayabilir. Buna parmakta EDS denir.

Emzirme Destekleyici Sistem Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları Nelerdir?

Annenin sütü az geliyorsa EDS ile bebeğin beslenmesi desteklenir. Ayrıca bebek, sütün bol geldiği hissine kapılacağı için refleksleri azalmaz ve sütten kesilmez. Anne de bebeğinin emme isteği karşısında psikolojik olarak rahatlayacaktır. Anne emzirdiği sürece bebeğiyle arasındaki bağ kuvvetlenecektir.

Emzirme destek sistemi sayesinde bebeğin emme yeteneği bozulmaz ve bu sayede biberon kullanımı engellenmiş olur. Çoğu annenin yaşadığı zorluklardan belki de en önemlisi bebeğin beslenmesiyle ilgili olandır. Emzirme destekleyici sistem bu sorunun çözülmesine yardımcı olmaktadır. Bebeğin beslenmesinin önemli olduğu kadar anneyle ten temasında bulunarak beslenmesi de önemlidir.

Emzirme Destekleyici Sistem Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları Nelerdir?

Emzirme Destekleyici Sistem Nasıl Uygulanır? Bu sistemin hazırlarını piyasada bulmak mümkündür. Ayrıca EDS’yi evde kendinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Bunun için gerekli malzemeler: Biberon, 5 numara gri veya 6 numara açık yeşil uçlu nazogastrik beslenme kateteri (sondası), Flaster, Kateteri temizlemek için 20 veya 50 cc iğnesiz enjektör (şırınga) Bebeğin mikroplardan korunması için öncelikle ellerinizi iyice yıkamanızı tavsiye ediyorum.

Nazogastrik beslenme kateterinin iki ucu vardır. Biberonun emzik bölümünü makasla keserek kateterin geçebileceği kadar genişletmek gerekebilir. Fazla genişletmenizi önermiyorum çünkü biberon ters çevrilip kullanılmak istenirse süt emzik bölümünden dökülebilir. Beslenme kateterini renkli ucu biberon içinde kalacak şekilde emzik içinden geçirin. Kateterin biberon tarafı sütün içinde duracak şekilde olmalıdır. Biberon yerine enjektör de kullanılabilir ancak en kolay ve güvenli yöntem biberonla uygulanan yöntemdir. Renksiz olan tarafı bebeğin ağzına gelecek şekilde annenin memesine flasterle sabitlenebilir. Bebek annesini emerken kateterin uç kısmı bebeğin ağzının içine yerleştirilir. Anne emzirirken hem anneden hem de biberondan bebeğe süt gidecektir. Emzirme nedeniyle annenin sütü artacaktır ve zamanla EDS kullanımından vazgeçilebilir. Bebek bol sütün geldiğini hissettiği için emmeye devam edecektir. Biberondan gelen süt akışının artması için anne, biberonu emzik kısmı aşağıya doğru gelecek şekilde boynuna asabilir. Biberon veya süt kabı ne kadar yüksekte tutulursa sütün akışı da o oranda artar.

Parmakta EDS uygulanacaksa kateter flasterle parmağa sabitlenir. Parmağın ucu üst damağa değecek şekilde bebeğin ağzına yerleştirilir. Kateter de bebeğin ağzının yan tarafından sokulabilir. Bebek, parmağı anne memesi zannedip refleks olarak emmeye başlayacak ve beslenme kateteri sayesinde biberonda bulunan süt ya da mamayla beslenmiş olacaktır. Bebek tamamen doyduğunda parmağı bırakıp ağzından çıkaracaktır. 6 numara beslenme kateteri (sondası) kullanılıyorsa biberondan veya süt kabından gelen akış yoğun olabilir. Bunu azaltmak isterseniz kateterin ortasını biraz kıvırabilirsiniz.

Emzirme destekleyici sistemde kullanılan kateterin temizliği ise, 20 veya 50 cc iğnesiz enjektör (şırınga) ile yapılabilir. Kateterin renkli tarafı içine su doldurulmuş enjektörün ucuna takılır ve su basınçlı şekilde kateterin içinden geçirilerek temizlik sağlanır. Diğer parçaları da hijyen kurallarına uygun şekilde duru suyla temizleyebilirsiniz. Sabun kullanırsanız, suyla iyice yıkayıp herhangi bir kalıntının birikmesini önlemeniz gerekir.

Emzirme Destekleyici Sistem Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları Nelerdir?

Emzirme Destekleyici Sistemin Avantajları Nelerdir? EDS aşağıda listelediğim avantajları sağlamaktadır:

Bebek, anne sütü veya takviye mamayla yeterli seviyede beslenebilir.
Karnı doyan bebek huzursuz olmaz ve rahat uyur. Bebek ile anne arasında ten teması kopmaz. Annenin ten sıcaklığı sayesinde bebeğin emme davranışı zarar görmez. Anne sütünün az gelmesi sebebiyle bebeğin emmeyi reddetmesi engellenir. Bebek, süt gelmiyor diye kızıp emmeyi bırakmaz. Anne emzirmeye devam ettiği için sütü kesilmez. Bebek emmeyi, anne de emzirmeyi öğrenir. Annenin sütü sağılabiliyor ancak emzirme sağlanamıyorsa sistem sayesinde parmaktan besleme yapılabilir.
Annesini doğum esnasında kaybetmiş olan bebekler de parmaktan beslenebilir. Bebeğin emerek beslenmesi için annenin yanında olma zorunluluğu ortadan kalkar. Bebek çok küçükse ve memeden emmeyi beceremiyorsa parmaktan EDS ile beslenebilir. Tam olarak meme emmeyi beceremeyen bebeklerde başlangıçta parmakta EDS uygulanabilir, bir süre sonra annenin emzirmesi sağlanabilir. Anne, sütüm bitti endişesi olmadan dilediği kadar emzirme imkanına sahip olur. Biberon kullanımının önüne geçilir. Sütü hiç gelmeyen anneler bu sayede bebeklerini emzirebilir ve duygusal bağlarını güçlendirebilir.Emzirmek, anne ve bebek arasındaki bağı güçlü tutar, bebeklerin özgüven duygusu geliştirir. Emziren kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riski azalır.

Kaynak https://sesanltd.com.tr/emzirme-destekleyici-sistem-nedir-nasil-uygulanir-avantajlari-nelerdir/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir