Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Doğum sancısı, regl ya da diğer sırt, kalça ağrılarından farklıdır. Doğum sancılaroluşturduğu ağrının nerede olduğundan çok; ağrının süresi, sıklığı ve şiddeti önemlidir.

Doğumun hangi evresinde ise bu etmenler ona göre değişiklik gösterir. Doğum sancısı, rahimdeki kasılmaların 15-20 dakikada bir kısa süreli gerçekleşmesiyle başlar. Regl sancısı gibi düzensiz ağrı oluşturmaz.

Doğum sancılarının zamanla sıklaşması ve şiddetlenmesi beklenir. Sancıların süresi, gittikçe sıklaşıp şiddetlenmekle birlikte, gebelikten gebeliğe değişebilir. Erken doğum sancıları doğumdan birkaç gün önce başlayabilir. Burada önemli olan sancıların gittikçe şiddetlenmesi ve sıklaşmasıdır.

Doğum sancınız son 1 saatte 5 dakikada bir gelmeye başlamışsa, kasılmalar en az 1 dakika kadar sürüyorsa bu doğumun yaklaştığını işaret eder. Böyle bir durumda doktor haberdar edilmeli ve doğum yapılacak merkeze doğru yola çıkılmalıdır. Doğumunuz yaklaşırken yapılacaklar hakkında doktorunuzdan bilgi almayı ve varsa sorularınızı sormayı unutmayın.

Doğum Sancısı Nasıl Olur?

Doğum sancısı rahim kaslarının kasılmasıyla ve gevşemesiyle gerçekleşir. Bu kasılmaların amacı bebeği rahim ağzına doğru iterek bebeğin doğum kanalına girmesini sağlamaktır. Doğum sancılarının oluşmasını ve doğumun gerçekleşmesini sağlayan bazı gebelik hormonları vardır. Bu hormonların başında oksitosin gelir. Oksitosin rahim kasılmalarını sağlayarak doğumun başlamasını sağlar. Doğum sancısı rahimde ve karın bölgesinde meydana gelen başka ağrılardan oldukça farklıdır. Doğum sancısı genellikle sırtın alt bölümünde ağrı oluşturur. Seyrek ve kısa süreli başlar, düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir