Çocuklarda Kaygı bozukluğu Probleminin Çözümleri

Günümüzde çocuklarda kaygı probleminin çözümleri, anne babaları daha çok ilgilendirmektedir. Çocuklar kronik olarak kaygı duyduklarında,  ebeveynlerle bile negatif bir döngüye girebilirler.

Bazen aileler çocukların endişelerini daha da kötüleştirebilir. Ebeveynlerin çocuklarını sürekli kaygıdan uzak tutma çabası çocukların hayata karşı savunmasız olmasına sebep olmaktır.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARDA KAYGI PROBLEMİNİN ÇÖZÜMLERİ İÇİN NELER YAPABİLİRLER

Mücadeleyi Öğretin

  • Çocuklarda kaygı probleminin çözümleri aslında o kadar zor değildir. Amaç, kaygıyı ortadan kaldırmak değil, bir çocuğun onu yönetmesine yardımcı olmaktır. Hiçbirimiz mutsuz bir çocuğu görmek istemiyoruz, ancak çocukların kaygının üstesinden gelmelerine yardım etmenin en iyi yolu onu tetikleyen stresleri ortadan kaldırmak değildir. Endişeli oldukları zaman bile, kaygılarını ve işlevlerini hoş görmeyi öğrenmelerine yardımcı olmaktır ve bu kaygı zamanla azalacak veya ortadan kalkacaktır.
  • Çocuğunuzu endişelendiren şeylerden sakınmayın. Çocukların korktukları şeylerden kaçınmalarına yardımcı olmak, kısa vadede kendilerini daha iyi hissettirecek, ancak uzun vadede kaygıyı güçlendirecektir. Rahatsız bir durumda bir çocuk üzülürse, ağlamaya başlar ama sadece kaygı ve endişe ona böyle hissettirir. Eğer ebeveynler çocuğu stresli ortamdan uzaklaştırırsa, ya da korktuğu şeyi kaldırırsa, çocuk başa çıkma mekanizmasını öğrenemez ve bu döngü kendini tekrar ettirir.

Gerçekçi Olun

  • Pozitif – ama gerçekçi – beklentileri ifade edin. Çocuklarına korkularının gerçekçi olmadığını, bir testten geçmeyeceğini, buz pateni yapmaya ya da başka bir çocuğun şov sırasında ona gülmeyeceğini söyleyemezsin. Ama iyi olacağına dair güven verici olursanız çocuğunuz kaygıyı yönetebilir ve korkuları karşısında endişe seviyesi zamanla azalır. Bu, beklentilerinizin gerçekçi olduğuna ve ona karşı koyamayacağı bir şeyi yapmasını istemediğinize dair güven verir.

Saygılı Olun

  • Hislerine saygı gösterin, ancak onları güçlendirmeyin. Doğrulamanın her zaman anlaşma anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Yani çocuk için doktora gitmek dehşet verici bir şey ise, ona korkularını küçümsemek istemem ama ben senin yanındayım bunu aşacağına inanıyorum diyerek doğrulama yapıp güven veriyorsunuz. Göndermek istediğiniz mesaj: “Korktuğunu biliyorum bu sorun değil, ve ben buradayım bunu başarman için sana yardım edeceğim.”

Kaygı Veren Sorular Sormayın

  • Önde gelen sorular sormayın. Çocuğunuzu duyguları hakkında konuşmaya teşvik edin, ancak önde gelen soruları sormaya çalışmayın – “Büyük sınavdan endişe duyuyor musunuz? Bilim fuarı için endişeleniyor musunuz? ”Kaygı döngüsünü beslemekten kaçınmak için, sadece açık uçlu sorular sorun:“ Bilim fuarı hakkında neler hissediyorsunuz? ”

Korkuları Pekiştirmeyin

  • Çocuğun korkularını pekiştirmeyin. Çocuklarda kaygı probleminin çözümleri bazen beden diline de bağlıdır Sesinizle veya beden dilinizle bazen çocuğunuzun korkularını pekiştirebilirsiniz. Mesela çocuğunuz köpekle ilgili olumsuz bir deneyim yaşadı daha sonra köpeklerin yanından geçerken korkacak bir şey yok dediğinizde ses tonunuzda kaygı varsa aslında çocuğunuza kaygılanması gerektiğini hissettirirsiniz.

Kaygıya Sabır Göstermesini Sağlayın

  • Çocuğun kaygıya sabır göstermesini teşvik edin. Çocuğunuza, istediğini ya da yapması gereken şeyi yapabilmek için kaygıya tahammül etmesi gereken işi takdir ettiğinizi bildirin. Onu hayata geçirmeye ve kaygıyla başa çıkmasına teşvik ediyor. Biz buna “alışma eğrisi” diyoruz. Çocuğunuz stres etkeni ile temas kurmaya devam ederken kaygı zamanla düşecek. Sıfıra düşmeyebilir, istediğiniz kadar hızlı düşmeyebilir, ancak korkuları zamanla azaldığını görecek ve öğrenecektir.

Kaygı Zamanını Azaltın

  • Bekleme süresini kısa tutmaya çalışın. Bir şeyden korktuğumuzda, en zor zaman gerçekten bunu yapmadan önce ki zaman dilimidir. Bu nedenle ebeveynler için bir başka kural, gerçekten beklenen zamanı ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Çocuğunuzun doktor randevusuna gitmeyi öğrendiğinde gergin olması durumunda, gitmeden iki saat önce böyle bir kaygı yaşamasını istemezsiniz, çocuğunuzun daha fazla kaygılanmış olması muhtemeldir. Bu yüzden sadece bu süreyi en aza indirmeye çalışın.

Planlama Yapın

  • Çocukla birlikte bir şeyler düşünün. Bazen çocuğunuzun korkusu gerçekleşebilme ihtimaline karşı ne olacağı hakkında konuşmak kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Çocuklarda kaygı probleminin çözümleri ‘ni kendisi nasıl hallederdi? Ebeveynlerinden ayrılmak konusunda endişelenen bir çocuk, onu almaya gelmezlerse ne olacağı konusunda endişelenebilir. Bu yüzden bunun hakkında konuşmalısınız. Annen futbol antrenmanının bitimine gelmezse ne yapardın? “Öğretmenime annemin burada olmadığını söylerdim.” Öğretmenin ne yapacağını düşünüyorsun? “Annemi arayacaktır. Ya da benimle beklerdi. ”Onu almak için bir yabancının gönderilebileceğinden korkan bir çocuğun, ailelerinden, gönderdikleri birinin bileceği bir kod sözcüğü olabilir. Bazı çocuklar için, bir plana sahip olmak, belirsizliği sağlıklı ve etkili bir şekilde azaltabilir.

Model Olun

  • Kaygıyla ile ilgili sağlıklı yöntemleri modellemeye çalışın. Çocukların kaygıyla nasıl başa çıktıklarını görmelerini sağlayarak kaygıyla başa çıkmalarına yardımcı olmanın çeşitli yollarından bir tanesidir. Çocuklar hemen her şeyi algılar mesela, telefonda şikayette bulunarak stres veya endişeyle baş edemeyeceğinizi bir arkadaşınıza anlattığınızı çocuklarınız duyarsa sizi örnek alabilirler. Stres ve endişe duymadığınızı söyleyemem ama çocuklarınız sizi sakin bir şekilde görmesini, kaygıya tahammül ettiğinizi görmesi, yaşama konusunda iyi hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir