Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma döneminin tamamlanması, yani 20 adet süt dişinin çıkması genellikle 27-36 ay arasında gerçekleşiyor.

Diş çıkarma döneminde, bebekler huzursuzluk, uykusuzluk, beslenmeyi reddetme gibi belirtiler gösterebiliyor.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde diş çıkartma, ağrı, salya akıtma, öksürük gibi fizyolojik belirtiler ile oluşabildiği gibi, huysuzluk, uykusuzluk gibi belirtiler de görülmektedir.

1. Öksürük

Öksürük, doğrudan bir diş çıkarma belirtisi değildir. Ancak diş çıkarma döneminde bebekler çok fazla salya akıttığından, boğazda biriken salya öksürüğe neden olabilir. Bunun yanı sıra, ilgiyi üzerine toplamak için de, bazı bebekler sürekli öksürebilir.

2. Ateş

Diş çıkarırken, bebeklerin ateşlenmesi sık rastlanan bir durumdur. Ancak bu durum, birkaç gün sürdüğü gibi, düşmeyen ateşin hastalık belirtisi olabileceği de unutulmamalı ve bu durumda doktora başvurulmalıdır.bebeklerde diş çıkarma belirtileri

3. Salya Akıtma

Diş çıkarırken, bebeklerin hemen hepsinde salya akıtma durumu gözlenebilir. Salya akıtma, özellikle diş çıkmaya başlarken sık görülür.

4. Yüzde Kızarıklık

Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık bazı bebeklerde görüldüğü gibi, birçok bebekte görülmez. Diş çıkarma belirtileri arasında yer alan kızarıklık, birkaç hafta içerisinde azalır ya da tamamen yok olur.

5. İştahsızlık

İştahsızlık, bu dönemde bebeklerde yaygın olarak görülür. Diş etlerinin kaşıması ya da ağrıması, iştah kaybına yol açabilir. Bu dönemde bebeklerin sıvı ağırlıklı olarak beslenmesi, kilo kaybının önüne geçebilir.

6. Uykusuzluk

Diş çıkarma döneminde bebekler; ağrı, kaşıntı ya da huysuzluk nedeniyle uykusuz kalabilir. Genellikle diş etinde çok şiddetli ağrılar oluşmadığı gibi, bebeklerin uzun süre uykusuz kalması durumunda, doktora başvurmak gereklidir.

7. Diş Etinde Kanama

Diş eti kanaması bazı bebeklerde görülebildiği gibi, ağrıya da neden olur. Kanama görülmesi durumunda, diş etine ‘soğuk press’ yapmak (örneğin, buzdolabında bekletilmiş bir ıslak bez ile hafifçe bastırmak) ağrıyı dindirebilir.

8. Isırma

Isırma, doğrudan diş çıkarma belirtileri arasında yer almadığı gibi, diş kaşıntısına bağlı olarak gelişmektedir. Diş çıkaran bebeklerde, kaşıntı oldukça yaygın olduğu gibi, kaşıntıyı giderebilmek için oyuncaklarını, kaşığı ısırabilen bebekler, yakın temas kurdukları insanları da ısırmaya çalışabilir. Diş kaşıyıcılar ya da havuç, soğuk bir muz gibi yiyecekler verilmesi, çocukların ağız yoluyla enfeksiyon kapmasını ve diş etlerine zarar vermesini engeller.diş çıkarma belirtileri

9. Diş Etinde Şişme

Diş etinde şişme görülmesi son derece normal olduğu gibi, hemen her bebekte yaşanan bir durumdur. Diş çıkmak üzereyken, diş etinde şişme ve ağrı sıklıkla görülür.

10. Huzursuzluk

Diş çıkarma belirtileri arasında yer alan psikolojik sonuçlardan biri olan huzursuzluk bir çok bebekte görülür. Bebeklerin ağrıya ya da kaşıntıya bağlı olarak huzursuz davranışlar göstermesi son derece normal olduğu gibi, bu süreç bazı bebeklerde birkaç ay sürebilmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, genetik etkiler ve gelişim düzeyi gibi etkenlere bağlı olarak farklılaşabildiği gibi, diş çıkarma döneminde görülen ve uzun süren farklılıklar için doktora başvurmak bebek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir