Sezaryen’dan Sonra Ağrı

Sezaryen Doğumdan Sonra Ağrı

Sezaryen, cerrahi bir operasyondur. Sezaryen sonucunda bebek dünyaya gelse de aslında teknik olarak sezaryen bir ameliyattır. Bu sebeple de sezaryenden sonra annenin ağrı hissetmesi oldukça doğaldır. Ancak günümüzde anestezi yöntemlerinin gelişmesi ve kullanılan ağrı kesicilerin daha etkili olması sayesinde nispeten daha konforlu iyileşme dönemi geçirilmektedir.

Sezaryen doğumdan sonra yaşanan ağrıların sebebi ise cilt ve kas kesileridir. Sezaryen doğumlarda da normal doğumlarda olduğu için rahim kanamayı durdurmak adına kasılmaktadır. Bu sebeple de ağrı meydana gelir.

Sezaryen sonrası ağrı nasıl azaltılır?

Sezaryen doğumdan sonra ağrının en fazla olduğu süreç, doğumdan sonraki ilk 4 saattir. Anestezi yöntemi ister epidural ister spinal olsun, ağrı sezaryen operasyondan sonra oluşabilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sezaryen cerrahi bir operasyon olduğu için, doğumdan sonra ağrı hissedilmesi çok normaldir. Bu ağrının ana sebebi, cilt ve cilt altında bulunan kas, fasya gibi dokuların kesilmesi ile ilgilidir. Doğumdan hemen sonra rahmin kendini toparlamak ve kanamayı durdurmak için kasılmaya başlaması da bu ağrıyı biraz şiddetlendirir. Fakat, günümüzde geliştirilmiş olan ağrı kesici ilaçlar ve anestezi yöntemleri sayesinde, hissedilen ağrı minimum seviyede tutulmaktadır.

Hasta Kontrollü Ağrı Kesici (PCA)

Bu yöntem, isminden de anlayabileceğiniz gibi doğumdan sonra kadınların ağrı hissettikçe kendi kontrolleriyle ilaç alabileceği bir yöntemdir. Anne ağrı hissettiği an düğmeye basar ve vücuduna ilaç salınır. Genelde, epidural anestezi sonrası katater yerinde bırakılarak uygulanır. Bu yöntem sezaryen ameliyatları dışındaki birçok operasyonda da kullanılmaktadır. Avantajı ise hem kişinin ağrı kesici uygulanmasını beklemek zorunda kalmaması hem de yüksek dozda ilaçlar yerine ufak ufak ağrı kesicinin verilmesidir.

Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer?

Sezaryen doğumdan sonra ağrı ilk saatlerde kısmen biraz daha yoğun hissedilse de 6. saatten sonra azalması beklenir. Bu sayede anne ayağa kalkıp yürüyebilir duruma gelir ancak ani hareketlerden kaçınması gerekir. Aksi halde kasık bölgesinde ve karnında yoğun ağrılar oluşabilir. Ameliyattan 1 gün sonra ise ağrı iyice hafifler. Taburcu olduktan sonra annenin evde kullanabilmesi için tablet şeklinde ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Kontrole geleceği zamana dek, yani evindeki ilk 1 hafta hafif ağrılar hissedilebilir, şiddetli ağrıların oluşması beklenmez. Bu süreçte ani hareketlerden kaçınılması, eğrilip doğrulurken dikkatli olunması ve bol bol istirahat edilmesi önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir