Hamilelik döneminde kabızlık, gebelikte kabızlık oluşmasını engelleme yolları ve kabızlık durumunda yapılması gerekenler hakkında merak ettikleriniz…
Modern yaşamda herkesin günde 1 olması gereken dışkılama süreci oldukça geniş periyotlara yayılmıştır. Burada genellikle hareketsiz kalmak ve posasız yiyeceklerle beslenmek önemli bir sebeptir. Gebelikte döneminde zaten kabızlığa eğilimli olan vücutta gebelik hormonlarının etkisiyle kabızlık sorununa çok daha sık bir şekilde rastlarız.
Gebelikte kabızlık nedenleri
Tüm gebelerin neredeyse %50’sinde kabızlık problemi görülür. Bunun sebebi ise gebelikte özellikle progesteron adını verdiğimiz hormonun düz kas gevşemesi yapmasıdır. Progesteron hormonu etkileri ile bağırsaklardaki kas dokusu gevşer, boşalma zamanı uzar. Besinlerin burada daha fazla kalmasıyla beraber bağırsak hareketleri yavaşlar.
Özellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında rahimin büyümesi ve bağırsağın son kısmı olan bölümde baskı yapması sonucu kabızlık sorunu daha fazla artar. Bu nedenle özellikle gebeliğin 5. ayından sonra kabızlık için demir içeren ilaçlar kullanılabilir.
Hamilelikte kabızlık sorununa karşı yapılabilecekler
Kabızlığı gidermede ya da kabızlık oluşmamasını sağlamada en önemli olan dengeli beslenmedir. Hamilelikte günlük olarak 25-30 gr lifli ve posalı gıda tüketilmelidir. Meyve ve sebze bunlara örnek sayılabilir. Gebelik döneminde lif içeren tam tahıllı veya kepek ekmeklerini tercih etmenizde fayda vardır.
Gebelikte sıvı alımının önemi
Kabızlığın en önemli sebeplerinden biri de sıvı eksikliğidir. Dolayısıyla sıvı tüketmek çok önemlidir. Bir gebeye önerilen günde 10-12 su tüketmesidir. Kabızlığın tedavisinde önemli olan şey de hareket etmektir. En azından haftada 2 kez yapılan düzenli egzersiz kabızlığı önlemeye çok yardımcı olacaktır. Bu basit bir yürüyüş veya yüzme olabilir.
Hamilelikte kabızlığı önlemek için beslenmede dikkat edilecekler
Kabızlık sorununda dengeli beslenmeli ve lifli gıdaların alımı artırılmalıdır. Beslenmede meyve ve sebze bulunması, tam tahıllı ekmek tüketimi de lif alımını artıracaktır. Kabızlık için demir içeren ilaçlar da kullanılabilir. Kabızlığa yol açan ve dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yetersiz sıvı tüketimidir. Anne adayları günlük olarak 10-12 bardak su tüketmelidir. Sıvı tüketimi dediğimizde genellikle su anlaşılmakla beraber her tür sıvı buna dahil edilebilir. Gebelik döneminde yeterli miktarda sıvı alıp almadığımızı kendimiz de çok rahat bir şekilde anlayabiliriz. Vücudun yeterli su aldığına dair en önemli belirti idrar rengidir. İdrara çıktığımızda idrarımızın rengi koyu ise, vücudumuz susuz kalmıştır.
Kabızlığa karşı ilaç kullanımı ve hamilelikte müshil kullanımı zararları
Kabızlığın tedavisinde genel olarak ilaç kullanımı olabilir ancak gebelikte kabızlık için ilaç kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır. Zira öncelikle kabızlığı önleyici tedbirlerin alınması gerekir. Ancak tüm bunlara rağmen çok rahatsız edici bir durum varsa, kabızlık bir türlü geçmiyorsa doktorunuza danışarak ilaç alabilirsiniz.
Gebelik döneminde doktora danışmadan alınacak müshil tarzı ilaçlar tavsiye edilmez. Çünkü hamilelikte müshil tarzı ilaçlar erken rahim kasılmalarını başlatıp erken doğuma sebep olabilir.
Müshil aynı zamanda ishale neden olabilir. Aşırı sıvı kaybına neden olan ishal ile gebede hiç istemediğimiz bir durum olan vücudun susuz kalmasıdır. Vücudun susuz kalması sonucu rahim kasılmaları ve buna bağlı erken doğum tehlikesi oluşabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı müshil kullanmak çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Gebelik döneminde öncelikle kabızlığın oluşmasın önlemeye yönelik beslenmek, bol sıvı alımı ve özellikle kabızlığın olduğu dönemde kabızlığa neden olabilecek gıdalardan uzak durmaktır.