Çocuklardan 70 Saniyede Cevaplanması Zor Sorular

Çocuğunuzun sorduğu soruları cevaplarken zorlanıyor musunuz? O zaman bu içerik tam size göre!

Sponsorlu İçerik by

Çocukların doğasında merak duygusu vardır. Çevrelerini gözlemlerler ve sık sık sorular sorarlar. Kimi zaman çocuğunuzun sorduğu sorunun cevabını bilseniz dahi anlatmakta güçlük çekebilirsiniz ya da verdiğiniz cevaplar çocuğunuza yeterli gelmeyebilir. Sizin için çocukların sık sık sorduğu zor sorulara verilebilecek cevap önerileri hazırladık.

Hazırsanız işte bizim çocukların sık sık sorduğu zor sorulara verilebilecek cevap önerilerimiz;

1. Ben nasıl dünyaya geldim?

Dürüst olun fakat ayrıntıya girmeyin.
“Babalar hücrelerini annelere verirler ve annenin karnında büyümek üzere bir bebek oluşur. Küçük bebek bir balık gibi annenin karnında yüzer; gün geçtikçe büyür ve doğar.” Daha büyük çocuklara sperm ve yumurta hücreleri hakkında da bilgi verilebilir.

2. Büyüdüğümde annemle evlenebilir miyim?

Hemen hemen her çocuk, karşı cinse ilk ilgisi başladığında bu soruyu sorar. Nazikçe “hayır” deyin. “Herkesin ailede rolü vardır. Kardeşin babalık yapamaz ve baban büyükanne olamaz. Ve annenin kocası olmazsın. Büyüdüğün zaman zaten annen yaşlanmış olacak. Onu hala sevebilir ve onunla ilgilenebilirsin, ancak annen yerine başkasıyla evleneceksin. Birbirinizi seveceksiniz ve çocuklarınız olacak.”

3. Neden tartışıyorsunuz?

Çocuklar anne ve babaları tartıştığında kendilerini suçlu hissederler. Çocuğun, ebeveynlerinin tartışmasının kendi hatası olmadığını anlaması önemlidir. “İnsanlar tartışabilirler çünkü her zaman birbirlerinin görüşlerine katılmazlar. Ama her tartışmamız sonrasında barışıyoruz ve birbirimizi seviyoruz; en önemlisi de ikimiz de seni çok seviyoruz.”

4. Neden bazı insanlar şişman?

Kalabalık sosyal alanlarda çocuğunuzun dikkatini olağandışı görünümlü insanlar çekiyorsa, çocuğunuzu engellemeyin. Çünkü bu hoşgörüsüzlüğün oluşmasına yol açar. “Herkes farklıdır; insanlar uzun, kısa, şişman ya da zayıf olabilir. Bazen insanlar hasta oldukları için farklı görünebilirler; onların farklılıklarını gösterirsen onları üzebilirsin. Onları parmağınla işaret etmemelisin. Kimseyi rahatsız etmediğinden emin olmak için, yalnız olduğumuzda onlarla ilgili sorularını sorabilirsin.”

5. Beni mi kardeşimi mi daha çok seviyorsun?

Kardeşler daima ebeveynlerinin sevgisini daha çok kazanmak için birbirleriyle yarışırlar. Çocuğunuzu kardeşine örnek göstermek için kullanmamalısınız ya da okulda başarılı olduğu için onu daha çok sevdiğinizi söylememelisiniz. “Siz farklısınız ve size karşı olan sevgimizi farklı şekillerde belli edebiliyoruz. Hepinizi aynı derecede seviyoruz, tıpkı anne ve babanızı sevdiğiniz gibi. Tüm çocuklarım benim için çok değerli.”

6. Doktor canımı acıtacak mı?

Çocuğunuza tedavinin gerekli olduğunu açıklayın. Onlara korkak demeyin ya da onları korkutarak eğlenmeye çalışmayın. “Doktor seni incitmek istemiyor, görevi mikroplarla ve hastalıklarla savaşmaktır; bu biraz acı verici olabilir, ancak doktorun seni tedavi etmesine izin vermezsen iyileşemezsin. Ben hastalandığımda doktor bana iğne yaptı. İlk başta korktum fakat korkumun üstesinden geldim, bunu sen de yapabilirsin!”

7. Neden beni iş yerine götürmüyorsun?

İşe gitmenizin yapmanız gereken bir şey olduğunu açıklayın. İşten eve dönüşte onu gördüğünüzdeki sevinci vurgulayın. “Senin yanından ayrılmak istemiyorum ama gitmek zorundayım. Akşam olunca geri geleceğim ve yine birlikte vakit geçireceğiz. İstersen seninle eşyalarımızı takas yapabiliriz; benim bileziğimi al ve ben de senin oyuncağını alacağım. Böylece ayrı olsak bile birbirimizi hissedeceğiz.”

8. Neden senin yaptıklarını yapmama izin vermiyorsun?

Mükemmel biri olmadığınızı itiraf etmekten korkmayın. Çocuğunuzun, anne ve babalarının yaptığı her şeyi yapmamaları gerektiğini anlamaları önemlidir. “Evet sigara içiyorum ve bazen bilgisayarda çok vakit harcıyorum, ancak benim hatalarımı senin yapmanı istemiyorum. Bunlar benim vazgeçmem gereken kötü alışkanlıklarım. Onlardan vazgeçip daha iyi bir insan olmak istiyorum.”

9. Ya yatağımın altındaki canavar beni yerse?

Çocuğunuzun korkularını ciddiye alın ve kötü şeyleri beraber iyiye çevirmeyi öğrenin. Canavarlar hakkında bilgi verin ve canavarların bazı kelimelerden çok korktuklarını söyleyin. Çocuğunuzla birlikte bir kelime belirleyin mesela; kitap. Çocuğunuz aklına canavarlar geldiğinde “kitap” kelimesini söylesin ve onların uzaklaştığını düşünsün.

İçeriği okuduğunuza göre işin içine biraz da eğlence katarak kendinizi sınayabilirsiniz. Vereceğiniz cevabın çocuğunuzun merak duygusunu tatmin edip etmediğini ölçebilmek için 70 saniyeniz olacak. Eğer vereceğiniz cevabı 70 saniye içinde çocuğunuza anlatabilir ve ikinci bir soru ile karşılaşmazsanız başarılı olduğunuzu söyleyebiliriz.

İkinci bir soruyla karşılaşır ya da 70 saniyede anlatamazsanız üzülmeyin.

Zor sorulara karşı gardınızı alın, gerisi çözülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir