Yenidoğan bebek nasıl uyandırılır?

Yenidoğan bebekler ilk zamanlarda derin uykuya çok kolay dalar ve bu uyku süresi kesintisiz 6-7 saati bulabilir. Yenidoğan  bebeklerin günde 8-12 kez emzirilmesi gerekir.

Günün büyük kısmında uyuduklarını hesaba katarsak, uyandırılmaları gereken uykuları olacaktır. Aşağıdaki gibi nedenlerle emzirmek için uyanmasını beklemek yerine uyandırmanız gerekir:

  • Doğdukları hafta bir miktar kilo kaybederler. En kısa sürede telaf etmek için beslenmeleri ayrı bir önem kazanır.
  • Karınları aç olmasına rağmen, uykuyu tercih edebilirler. Ağlamak, yenidoğan bebeklerin geç verdiği bir açlık sinyalidir. Acıktığı için ağlamayı üçüncü haftalarından sonra öğrenirler.
  • Sütünüzün gelmesi, artması ve düzene oturması için sık sık emzirmeniz gerekir.
  • Emzirdikten sonra midelerindeki sütü bir buçuk saat içinde tamamen sindirmiş olurlar.

Yenidoğan bebek nasıl uyandırılır?

Yenidoğan bebeği en iyi uyandırma şekli kucağınıza alıp emzirme pozisyonuna geçirmek. Meme ucu ağzına değdiğinde beslenmeye başlar ve uykusu hafifler. Eğer bu yöntem işe yaramıyorsa yüzüne ve vücuduna narin hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bu yöntemde işe yaramazsa hafifçe burnuyla oynayabilir ayaklarını gıdık yapabilirsiniz. 

Uzmanlar yenidoğan bebekleri uyandırmak için emzirme pozisyonuna geçirmeyi ve meme ucunu dudaklarına değdirmeyi tavsiye ediyor. 

Yenidoğan bir bebeğin midesi, ikinci haftada bir pinpon topundan azıcık daha büyüktür. Bunu düşününce, sık emzirmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Not: Yenidoğan bebeğinizi, karnı doyduktan sonra tekrar uyutmanızda bir sakınca yoktur.

Ne Sıklıkla Uyandırmalısınız?

Yenidoğan bebekler ilk haftalarda her iki saatte bir emzirilmelidir. Uyuyorsa, uyandırmalısınız. Gündüz saatlerinde ve uyumuyorken de her iki saatte bir emzirmelisiniz. Zaman aralıklarını emzirme başlangıcına göre ayarlamalısınız, sonuna göre değil. Yani diyelim ki öğleden sonra saat 3:00’te emzirmeye başladınız. Emzirme kırk beş dakika sürdü, 3:45’te bitti. Bir sonraki emzirme saati 5:45 değil, saat 5:oo’tir.

  • İlk iki haftadan sonra bu süreyi aşamalı olarak her iki saatte birden her üç-dört saatte bire çıkarabilirsiniz.
  • İki haftalıktan büyük bebekler emzirme esnasında daha az uykuya dalacak, acıktığı zaman sizin bunu fark etmenizi sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin istikrarlı bir şekilde kilo alır ve sütünüz düzenli olarak gelirse, emzirme aralıklarını bebeğinizin belirlemesine olanak tanıyabilirsiniz.

Her iki saatte veya dört saatte bir emzirme, bir veya iki memeden emzirme, otuz dakika boyunca veya beş dakika süre ile emzirme gibi konular bir süre sonra daha az önem arz etmeye başlar.

İkinci aydan itibaren asıl dikkat etmeniz gereken konu; bebeğinizin düzenli olarak kilo alması, idrarının ve kakasının normal görünümde olmasıdır. Bebeğiniz bir ayını doldurduktan sonra uyku aralıklarını daha da genişletebilirsiniz.

Özellikle ilk iki hafta boyunca emzirmekten başka bir iş yapmıyor gibi hissedebilirsiniz. Umarız bu süreç sizin için çok yorucu geçmez. Çevrenizin de size oldukça yardımcı olmasını gönülden arzu ederiz. Sabredin, bir süre sonra düzen oturmaya başlayacağı için işler kolaylaşacaktır.

Emzirme Süresi

Bebeğinizi en az on – on beş dakika boyunca emzirmelisiniz. Ancak bebeğin memede olması, her zaman emdiği anlamına gelmez. Aktif emme süresinin on-on beş dakikayı bulması gerekir. Bu süre içerisinde bebeğiniz uykuya dalarsa, gerekirse birkaç defa uyandırmalısınız. Bebeğiniz emmeye devam ettiği sürece 45 dakikaya kadar emzirmeye devam edin.

Başka Hangi Durumlarda Bebeklerin Uyandırılması Gerekir?

1. Gündüz Uykusu Uzun Sürerse

Gündüz uykuları her bebek  için önemlidir. Fiziksel ve zihinsel gelişimleri için gereklidir. Bununla birlikte, gece uykusu çok daha önemlidir. Gündüz uykusu olması gerekenden uzun sürerse, bebeğiniz gece uyuyamaz. Bu durumda hem uyku düzeni bozulur, hem de gece uykusunun verimini alamaz.

Dolayısıyla uzun süreli gündüz uykuları bölünmelidir. Ancak bu süre, farklı aylardaki bebeklerde değişkenlik gösterir. Aşağıdaki şartları göz önünde bulundurunuz:

Üç aylık ve daha küçük bebeklerde: Herhangi bir gündüz uykusu 3 saatten uzun sürmemelidir.

Dört aylık bebeklerde: Herhangi bir gündüz uykusu 2,5 saatten uzun sürmemelidir. Gündüz uykularının toplam süresi ise 4,5 saati aşmamalıdır.

Beş aylık bebeklerde: Herhangi bir gündüz uykusu 2 saatten uzun sürmemelidir. Gündüz uykularının toplam süresi 4 saati geçmemelidir.

Altı aylık bebeklerde: Herhangi bir gündüz uykusu 2 saatten uzun sürmemelidir. Gündüz uykularının toplam süresi 3,5 saati geçmemelidir.

Yedi – on üç aylık bebeklerde: Herhangi bir gündüz uykusu 2 saatten uzun sürmemelidir. Gündüz uykularının toplam süresi 3 saati geçmemelidir.

On üç aylıktan büyük bebeklerde: Gündüz uykularının toplam süresi 3 saati aşmamalıdır.

Bu süreleri aşmamak gerekir. Bununla birlikte, bu süreleri düşürmeye çalışmanıza da gerek yoktur. Gece uykusu verimli olduğu sürece, gündüzleri bu sürelerde uyumak bir bebek için sağlıklıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir