Günümüzde özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında yaygın olarak kullanılan en başarılı yöntemlerden biri ERA testidir. ERA’nın açılımı ise; “Endometrial Receptivity Assay” olmaktadır.
Tüp bebek tedavilerinde iyi embriyolarla dahi gebelik sağlanamıyor ise ve bunun sebebi tespit edilemiyor ise ERA testine başvurulmalıdır. Tüp bebek tedavilerinde, her geçen gün yeni bir yöntem ile başarı oranları arttırılmaktadır. Günümüzde tüp bebek tedavisi sayesinde kısırlık sorunlarının %80’i çözülebilmektedir. Ancak buna rağmen bazı çiftlerde tüm yöntemlere rağmen gebelik sağlanması mümkün olmamaktadır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına yol açabilen birçok sebep olabilmektedir. Bu noktada çiftlerin doğru bir merkez, deneyimli bir ekip ve yeterli teknolojik alt yapıya sahip merkezler tercih etmesi oldukça önemlidir.
Gebelik için embriyo kalitesi ne kadar önemlidir?
Sağlıklı bir gebelik elde etmek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için embriyonun kaliteli olması oldukça önemlidir. Ancak gebeliğin sağlanması için yalnızca embriyonun kaliteli olması yetmemektedir. Embriyonun rahim içine tutunacağı rahim iç zarının da sağlıklı ve yeterli olması gerekmektedir. Günümüzde ise tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında genellikle sebebin embriyo kalitesindeki yetersizlik olduğu görülmüştür. Ancak rahim durumunu da değerlendirmek için mutlaka histeroskopi uygulanması gerekmektedir. Bu işlemde şayet gebeliği engelleyebilecek herhangi bir patoloji söz konusu ise tespit edilebilir ve eş zamanlı olarak tedavi de sağlanabilmektedir. Ancak bu işleme rağmen rahim içi durumunun net bir tespitini yapmak mümkün olmamaktadır. Bu işlemde yalnızca rahimde olabilecek çeşitli sorunlar tespit edilmektedir.
ERA testinde ise embriyolar rahme transfer edilmeden önce, rahmin bu embriyoları kabul edip etmeyeceği belirlenmektedir. Bu sayede de hangi gün transferin yapılması gerektiği ve gebelik şansının hangi günler daha fazla olduğu tespit edilebilmektedir.
Yapılan ERA testinden sonra transfer edilecek embriyoların hangi gün transfer edilmesi gerektiği belirlenir. Bunun dışında geçmiş tekrarlayan tüp başarısızlıkların sebebi de bulunabilir.
ERA testi nasıl uygulanır?
ERA testinde ilk olarak tedavi görecek anne adayının rahim içi zarından alınan doku genetik olarak analiz edilir. ERA testine tabii tutulacak anne adayının doğal adet döngüsü içerisinde ya da hormon ile uyarılmış bir tedavi sürecinde belirli bir günde rahim dokusundan küçük bir parça elde edilir. Bu işlem, anne adayının daha rahat ve sakin olması amacı ile hafif bir sakinleştirici altında yapılmaktadır.
Alınan örnek parça, moleküler ve genetik tanı yöntemleriyle derinlemesine analiz edilir. Bu analiz sırasında embriyonun tutunmasına yardım eden yaklaşık 200’den fazla genin tespiti yapılabilmektedir. ERA testi yapıldıktan 2 hafta sonra ölçüm sonuçları analiz edilir ve anne adayının rahim dokusunun embriyoyu tutmak için ne kadar elverişli olup olmadığı tespit edilir.
ERA Testi tüp bebek tedavisine ne katkı sağlamaktadır?
ERA testi tüp bebek tedavilerinde, iyi kalitede embriyo elde edilmesine rağmen gebelik sağlanamayan vakalarda oldukça başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Özellikle de buna sebep olan olgunun tespit edilemediği hastalarda devrim niteliğinde bir basamak oluşturmaktadır.