Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile danışmanlığı, ilişki sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla veya aileyle alakalı kişisel ve kişiler arasındaki sorunları aşmalarına yardımcı olur. 

Aile bireylerinin birbirleriyle ilişkilerinde sorunları ortaya çıkarmaya ve onların anlamasını hedeflerim. Aile danışmanlığı, hasar görmüş duygular, siz ve eşiniz arasındaki hatta ve hatta   ailedeki diğer bir birey ile ilgili problemleri yeni yaşam düzenlemeleri, çocukların bakımı ,maddi düzenlemeler konusunda çözümleri hedefleriz.

Aile danışmanlığında aile içinde yaşanan bir sorunu bireyler kendi bakış açıları ile anlatırlar ve bizler danışanlara karşı;

  • Diğerlerinin bakış açısını anlamasına
  • Onları oldukları gibi kabul etmesine
  • Çözüm odaklı konuşmasına,
  • Onlara karşı duygu ve düşüncelerini doğru ve açık belirtmesine
  • Diğerlerine karşı kırıcı ve yıkıcı davranışlarda göstermemesine
  • Aile bireylerini saygı ile dinlemesine

Peki, Boşanmalı mıyım? Boşanmamalı mı?

Bireylerin evlilikleri sonlandırmaya ulaştıran nedenler arasında en temeli sadakatsizlik, güvenin kırılması, ortak yaşamla ilgili sorumluluk çatışmaları, ve yapılması gerekenleri diğerinden   beklemesi, eşlerin birbirini sık sık eleştirmesi, karşılıklı saygının son bulması ve bunların en sonun sevginin bitmesi ve ya azalması olduğunu görmekteyim.Boşanma, evlilik bağının zedelenmesi sonucunda oluşan durumdur. Boşanma evresi, tahmin edilenden ve beklenenden çok daha zorlu bir süreci içerir .Eşler boşanmayı isteseler bile bunun sonucunda bazı değişen bileşenler vardır örneğin sosyal ve toplumsal statüleri, mal paylaşımı, çocukların velayetleri, ekonomik problemler gibi birçok alanı kapsar. Peki, bu süreçte neler olur? Çiftler sonlandırmak üzere oldukları ilişkilerini ve yapılan fedakarlıklara karşın gördükleri haksızlıkları düşünerek bunu   öfkeden acıya, çaresizlikten yas duygusuna çevirirler ve bu güçlü duygular insan vücudunu olumsuz etkiler. Gözlemlediğim kadarıyla, genelde çiftler karar vermekte zorlanır ve şüphe duyarlar bunun nedeni aileleri, sosyal çevrelerinin düşünce ve eleştirileri olabilir. Problemler oluşmaya başladığı ilk zamanlarda ya da kronikleşmeden önce yapılan doğru adımlar ile eşler arasında sağlıklı iletişim elde edilebilir.Fakat, yapılması ve denenmesi gereken her şey uygulandıysa bireylerden biri çözüm arar diğeri hatalara devam ederse boşanmayı bir seçenek olarak düşünmeye başlamak bir adım olabilir.

Boşanma Süreci Aileyi Nasıl Etkiler?

Boşanma evresine gelmiş bir evlilik içinde çocuğunda ruh sağlığının iyi olmayacağını da belirtmek isterim. Çocuğun psikolojik açıdan sağlıklı olması için en doğrusu ona kimin bakacağı, nasıl koşullarda olacağının belirlenmesiyle daha mümkün olur. Örneğin; çocuğa hayatının kalitesinin değişmeyeceğinin ve ya kötüye gitmeyeceğinin doğru şekilde anlatılması gerek. Ancak, eğer hem anne hem baba ikisi de bu durumla ilgili karmaşık ve dengesiz bir tablo çizerlerse çocuk bu kaostan tabi ki de negatif yönde etkilenir, aileye karşı kayıp duygusunu hisseder. Çocuğun, okuduğu okul, sosyal çevre değiştirilmeden anne ve babanın yok olmadığı bir ayrılık sürecine hazırlama yapmak doğru bir adım olabilir. Boşanma türü de çocuğun öfkesi yönünden önem taşır. Örneğin; çirkin sözlerin ve küfürlerin olduğu iki tarafında saygısının kalmadığı birlikteliklerde karşılıklı suçlamalar görülür ve çocuk etkilenir. Bir boşanmanın sonunda artık evdeki dengeler değişir, farklı hayat yaşayan anne babalar olur ancak değişmeyen tek şey annelikleri ve babalıklarıdır. Bu süreçte birbirlerine duydukları öfke nedeniyle çocuğu görmek istememe ,ihtiyaçlarını karşılamamak yapılabilecek en büyük yanlıştır. Görmüş olduğum vakalara dayanarak, boşanmış ailelerin çocukları çoğu zaman bu durumdan etkilenir ve boşanma yaşam biçiminin köklü bir değişimidir. Hem çocukları hem ebeveynleri etkiler. Boşanma süreci, kaotik olursa kaçınılmaz ki çocuklar olumsuz etkilenir. Özetleyecek olursam, çevremizde boşanma olmaması adına, çocukların bundan olumsuz etkilendiği abartılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir